sve više slučajeva

SVJETSKI DAN AUTIZMA Evo kako će se i u Varaždinu obilježiti mjesec svjesnosti o autizmu

Objavljeno: 02.04.2017. 11:41

Zadnja izmjena: 02.04.2017. 11:44

Foto: Ilustracija

Autizam je neuro-razvojni poremećaj od kojega u ovome trenutku pati oko 67 milijuna ljudi u svijetu. Ono što karakterizira ovaj poremećaj jesu problemi u komunikaciji, kao i repetitivno ponašanje. 

Radi se zapravo o cijelom spektru poremećaja koji ima svoje genetske i okolišne uzroke - od ovih drugih je osobito opasno ukoliko tijekom trudnoće majka oboli od rubeole ili koristi alkohol i kokain. Odbačena je hipoteza da je autizam izazvan cijepljenjem. Autizam se obično razvije u prve tri godine života, a pogođeno je pet puta više dječaka nego djevojčica.

Mjesec svjesnosti u našem kraju

UN je proglasio 2. travnja za Svjetski dan autizma, a cijeli je ovaj mjesec posvećen svjesnosti o ovom poremećaju kojega se sve više registrira po cijelom svijetu. Ovdje bi vas htjeli upoznati s dvije aktivnosti koje će se u Varaždinu odigrati ovoga tjedna.

  • U srijedu s početkom u 18 sati na Pučkom otvorenom učilištu Varaždin predavanje "Autizam i samostalan život" održat će Eva Brlek, stručnjakinja u području rehabilitacije i psihoterapeutkinja realitetne terapije.
  • Sljedeće subote u kinu Gaj s početkom u 11 svi zainteresirani imat će priliku prisustvovati jednoj "senzornoj projekciji" - animiranom filmu 'Hrabri mališan' prilagođenom djeci sa senzornim poteškoćama. Projekcije će biti uz prigušena svjetla i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno. Na projekciju su pozvana sva djeca - dođite i zabavite se!

Na oba ova zbivanja ulaz je besplatan. Dobro je da svi budemo što je moguće svjesniji problema autizma, jer osobe s ovim poremećajem dio su i naše zajednice. Ovim aktivnostima učimo se kako da ih što bolje prihvatimo i učinimo im život lakšim.

Komentari