T7 Grupa tuži Grad i Gradske stanove za 4 milijuna eura?

Objavljeno: 13.01.2011. 09:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Zbog neostvarivanja ugovornih obaveza o početku izgradnje stanova na Banfici koji su potpisali T7 Grupa, Javna ustanova Gradski stanovi i Grad Varaždin, Grupa T7 podnijela je tužbu protiv Grada i Gradskih stanova.

Na posljednjoj sjednici Gradskoj vijeća održanoj 22. prosinca Vladimir Kukec potvrdio nam je kako je Grupa T7 tužila Gradske stanove, te nas uputio da mu se za točan iznos tužbe obratimo kroz nekoliko dana.

Iako smo još 26. prosinca Javnoj ustanovi Gradski stanovi poslali i službeni upit tražeći obećane informacije, u službenom odgovoru koji smo jutros dobili od Gradskih stanova taj se iznos ne spominje.

- Temelj sklapanja Ugovora je bio posebni Ugovor o izradi urbanističkog plana uređenja sjevernog dijela Grada Varaždina, po kojem se Urbanistički zavod Grada Zagreba obvezao da će on biti gotov u drugoj polovici 2009. g. Po tom Ugovoru Grad je namjeravao provesti tzv. dogovornu urbanu komasaciju, kojom bi se objektivnom nadiobom formirale parcele pojedinih vlasnika. U postupku javne rasprave za UPU dio vlasnika zemljišta usprotivio se dogovornoj komasaciji i Grad je odustao od tog dijela aktivnosti. Takvim postupkom "srušena" je koncepcija formiranja naselja i Gradski stanovi su dovedeni u situaciju da početne kalkulacije nisu provedive. Zbog toga su se obustavile aktivnosti po Ugovorima o POS-u i članice T7 Grupe su pokrenule sudske sporove protiv Grada Varaždina i Javne ustanove "Gradski stanovi". "Gradski stanovi" su uvjereni da ni na koji način nisu prekršili odredbe Ugovora i smatraju da sudski spor neće izgubiti, pa samim time i imati bilo kakve troškove – stoji u priopćenju koje smo jutros dobili iz Gradskih stanova.

Za komentar smo upitali i glasnogovornika T7 Grupe Željka Pavleka.

- Tužba je podnesena, no za vrijeme trajanja postupka ne želimo davati nikakve komentare u ime T7 Grupe – rekao je Pavlek.

Na spornu tužbu osvrnuli su se i varaždinski narodnjaci koji tvrde kako je navedena tužba "teška" čak četiri milijuna eura, te će dva milijuna od toga morati platiti Grad Varaždin ukoliko tužbu izgubi.

Osim toga, HNS-ovci sumnjaju i u opravdanost novog programa izgradnje po modelu POS-a koji je prihvaćen na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je odluka po kojoj će Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi kupiti zemljište za potrebe izgradnje stanova po modelu POS-a uz Ulicu Vilka Novaka u Varaždinu.

Radi se o zemljištu koje je ukupno vrijedno gotovo 19 milijuna eura, a koje će zajednički otkupiti Grad Varaždin i Gradski stanovi u naredne četiri godine po cijeni od 129 eura po kvadratnom metru. Najveći dio zemljišta, vrijednog šest milijuna eura Grad namjerav otkupiti od T7 Grupe i Ekosa, a zemljište vrijedno 2,8 milijuna eura Grad bi trebao otkupiti od tvrtke FIMA Proprius.

- Prihvativši ovu odluku Grad je sebi nametnuo obavezu koju opet neće moći ispuniti. Osim toga, to je nezakonita odluka jer Varaždin kao kupac građevinskog zemljišta za potrebe POS-a to zemljište može kupovati na javnom natječaju, po cijeni koja je Zakonom definirana i to u trenutku kad u Proračunu Grada budu osigurana sredstva za tu namjenu. Kako je očito da Grad Varaždin sredstva nema, smatramo kako je ovo još samo jedna u nizu odluka kojima se pogoduje gradskim moćnicima na štetu Grada i gradskog proračuna - zaključio je potpredsjednik podružnice HNS-a Vlado Vlašić.

Predsjednik podružnice varaždinskog HNS-a Goran Habuš, najavio da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća u ime trećine vijećnika Gradskog vijeća tražiti izmjenu odluke o novom programu POS-a.


Komentari