tolerantan vrtić

Toplički vrtić 'Čarobno ogledalce' dokazao da se predrasude mogu prevladati, a različitosti prihvatiti

Objavljeno: 19.06.2017. 17:14

Zadnja izmjena: 19.06.2017. 17:17

Dječji vrtić "Čarobno ogledalce" iz Varaždinskih Toplica uključio se u projekt “Say hello to the world” kroz koji se uči djecu o multikulturalnim razlikama, prihvaćanju različitosti, prevladavanju predrasuda i stereotipa zbog čega je zaslužio naziv 'Tolerantnog vrtića'.

Tijekom 2016. godine Dječji vrtić "Čarobno ogledalce“ iz Varaždinskih Toplica dobio je pozivnicu FINI zavoda Radeče za uključivanje u međunarodni  projekt "Say hello to the world".

- Prepoznavanjem vrijednosti, kvalitete i ciljeva projekta kao sličnih ciljevima Kurikuluma Vrtića, uključili smo se u projekt "Say hello to the world". Naš vrtić partner u ovom projektu bio je dječji vrtić “NYKŠTUKAS” iz grada PLUNGE, Litva. Djeca su kroz igru, superviziju mentora i program “Pet prstiju” učila o različitim kulturama i tradicijama, predstavljajući svoje okruženje i istražujući širi svijet . - kaže Kristina Šajatović Ledić, ravnateljica vrtića.

Pri tome su razvijala nacionalnu i građansku svijest, učila o sigurnom korištenju računala te riječi na stranom jeziku. Cjelokupna komunikacija se odvijala preko videopoziva kojima se pristupa preko “My Hello” aplikacije. Svaki vrtić koji je uključen u projekt “Say hello to the world” i koji ga uspješno provede, na kraju dobiva častan naziv “Tolerantan vrtić”.

- Tako je certifikat s takvim nazivom prije par dana stigao i na adresu našeg vrtića. Uključivanjem u projekt naš vrtić obvezao se sudjelovati u projektiranju i izgradnji “Tolerantnog vrtića” kao načina života. Time želimo podići multikulturalnu svijest, prihvatiti različite tradicije i utjecati na širu populaciju kako bi pomogli u poticanju i održavanju tolerantnijeg okruženja. - rekla je za kraj Kristina Šajatović Ledić.

Komentari