Trudnice koje drže dijetu usporavaju razvoj djeteta?

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 18.01.2011. 16:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: multimedia-stock.com

Je li moguće da trudnice koje drže dijetu izlažu svoje nerođeno dijete rizicima nižeg kvocijenta inteligencije i problema u ponašanju, zapitali su se novinari Daily Maila.

Naime, majke koje u prvoj polovici trudnoće djetetu uskraćuju vitalne nutrijente i kalorije usporavaju rast i razvoj djeteta. Istraživanja su provedena na životinjama, no istraživači se slažu da je vrlo vjerojatno da se ista stvar događa i ženama koje za vrijeme trudnoće ne jedu zdravo.

Ova studija pod vodstvom znanstvenika iz istraživačkog centra San Antonio promatrala je dvije skupine ženki babuna, sisavaca iz reda primata koje su različito hranjene tijekom trudnoće. Prvoj skupini ženki nudili su hranu i mogle su jesti koliko su htjele, a ženke u drugoj skupini dobile su 30 posto manje nutrijenata. U onih majki koje su jele manje moždane stanice mladunčadi nisu se dijelile kako su trebale i nisu se stvarale veze između neurona.

U ljudi se sličan problem može dogoditi u majki koje su starije te majki tinejdžerica. Naime, do nerođenog tinejdžeričina djeteta ne dolaze svi potrebni hranjivi sastojci jer je i majka još u fazi rasta i razvoja. Kod starijih pak trudnica može biti smanjen protok krvi u maternicu što također onemogućava protok svih hranjivih sastojaka do fetusa. No, ne slažu se svi znanstvenici s ovim otkrićem i kažu da se ne odnosi na ljude.

– Sva istraživanja koja su rađena na ljudima nisu pokazala da dijeta u prvoj polovici trudnoće može uzrokovati probleme. Naš je moto nepromijenjen – trudnice bi trebale jesti zdravu i mješovitu hranu, trebale bi izbjegavati držanje dijeta, ali isto tako i suzdržavati se kako ne bi jele za dvoje – rekao je doktor Patrick O'Brian, konzultant i glasnogovornik Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju.


Agencija VLM



Komentari