U 2011. godini Grad Varaždin zadužit će se 22 milijuna kuna

Objavljeno: 22.12.2010. 15:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina s većinom su glasova prihvatili prijedlog proračuna za 2011. godinu u iznosu od 247 milijuna kuna.

- Realni prihodi grada su 225 milijuna kuna dok će se ostatak od 22 milijuna kuna financirati iz kredita – objasnila je pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije Jerka Kezele.

Objasnila je i kako će se najvećim dijelom kredita, odnosno s 16 milijuna kuna, financirati nastavak gradnje stanova po modelu POS-a.

Manjak od 22 milijuna kuna Grad Varaždin nakupio je u nekoliko proteklih godina. Naime u tekućoj 2010. godini Grad je imao manjak u proračunu od 17 milijuna kuna, a kako manjak od pet milijuna ima još iz prijašnjih godina, Grad je u manjku čak 22 milijuna kuna.

Iako se u raspravi moglo čuti da se radi o "kriznom" proračunu pročelnik gradskog komunala Marijan Bakulić smatra kako Grad nastavlja s velikim i jakim projektima. Kao najvažnije istaknuo je nastavak gradnje stanova po modelu POS-a, početak izgradnje podzemne garaže na Kapucinskom Trgu kao i početak izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku oporabu otpada.

Spomenimo i da su u proračunu osigurana sredstva za rekonstrukciju Vile Oršić, dok je adaptacije Sinagoge odgođena za 2013. godinu.

U 2011. godini počinje i izgradnja novog centra Tomislav Špoljar, za što je u proračunu osigurano dva milijuna kuna.

Uz proračun, na današnjoj je sjednici prihvaćena i odluka po kojoj će Grad Varaždin i Javna ustanova Gradski stanovi osigurati zemljište za potrebe izgradnje stanova po modelu POS-a uz Ulicu Vilka Novaka u Varaždinu.

Radi se o zemljištu koje je ukupno vrijedno gotovo 19 milijuna eura, a koje će zajednički otkupiti Grad Varaždin i Gradski stanovi u naredne četiri godine po cijeni od 129 eura po kvadratnom metru.

- Ova cifra od 19 milijuna eura zvuči puno ali radi se ukupnoj vrijednosti zemljišta, a ako uzmete da je u to uključeno i 16.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta koje će Grad ustupiti Gradskim stanovima, cifra se spušta na nekih šest milijuna eura- objasnio je ovu veliku investiciju upravitelj ustanove Javni stanovi Vladimir Kukec.

Objasnio je kako će se taj novac namaknuti u iduće četiri godine iz gradskog proračuna i od prodaje stanova.

- S obzirom na 22 milijuna kuna manjka koje već imamo nije mi jasno na koji način Grad namjerava otplatiti ovo zemljište te možemo li se i dalje nastaviti zaduživati - komentirala je Natalija Martinčević iz kluba zastupnika HNS-a koji, uz vijećnike SDP-a, nisu podržali proračun.

HNS-ovci nisu na proračun imali nikakve amandmane.

- Nemamo amandmane jer smatramo da je proračun socijalno neosjetljiv i da bi ga trebalo promijeniti u potpunosti - istaknula je Martičević.

- Ovaj proračun predstavlja listu želja koju Grad želi ostvariti u idućoj godini i to je najbolje što smo u ovim kriznim veremenima mogli napraviti - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.





Komentari