Uspješna suradnja

U Drugoj gimnaziji Varaždin 360 novih učenika svladalo tehniku pružanja prve pomoći

Objavljeno: 25.03.2016. 14:00

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:08

Foto: Druga gimnazija Varaždin

Druga gimnazija Varaždin već treću godinu zaredom uspješno surađuje sa Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije. Upravo to je bio razlog sastanka ravnateljice Zavoda Jasminke Begić s ravnateljicom Zdravkom Grđan u prostorima Druge gimnazije Varaždin...

Napravljen je evaluacijski osvrt na zajedničke aktivnosti i projekte te je tom prilikom ravnateljica Begić pohvalila školu, te naglasila kako su sve planirane aktivnosti od strane Zavoda za hitnu medicinu odlično prihvaćene i “vrlo kvalitetno realizrane s učenicima i nastavnicima“, koji su dobili veliku pohvalu za angažman.

Tako su učenici i nastavnici Druge gimnazije Varaždin i ove godine imali priliku slušati predavanje i pohađati radionice iz projekta “Što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi?“.

Spomenuto predavanje je trajalo dva školska sata i odvijalo se za vrijeme satova razredne zajednice. Na prvom satu učenici su saznali kada trebaju zvati Hitnu službu, što će ih pitati dispečer, na koji način moraju komunicirati s njim te važnost takve komunikacije.

Učenici vježbali oživljavanje

Dobili su i razne korisne savjete, primjerice što bi trebali učiniti do dolaska djelatnika Hitne službe te na koji način pomoći djelatnicima kako bi što žurnije stigli do unesrećene osobe.

Drugi sat bio je predviđen za vježbanje oživljavanja na lutki „Little Anne“. Učenici su bili oduševljeni i rado su sudjelovali, neki i više puta. Potom su saznali kako pravilno i uz minimalno naprezanje mogu pravilno okrenuti osobu na bok.

Predavač je na samome kraju ispričao potresnu priču o nastanku lutke „Little Anne“. Priča je ostavila traga na svima, ali i spoznaju kako i oni sami mogu nekome spasiti život.

Inače, ukupno 15 razrednih odjela od njih ukupno 24 na školi odradilo je navedene aktivnosti prema projektu, što je otprilike 360 novih učenika s ključnim informacijama i tehnikama oko pružanja prve pomoći.

Najbolji na natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa

Koliko su učenici senzibilizirani i otvoreni za ovakve životne i socijane teme, govori i činjenica da je ove godine po prvi puta u povijesti Druge gimnazije Varaždin formirana ekipa Crvenog križa pod vodstvom prof. Darije Navoj Mihalina.

Ekipa je sudjelovala na gradskom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa u srednjoškolskoj kategoriji mladeži i osvojila prvo mjesto. Pobjednička ekipa ide na međužupanijsko natjecanje 16. travnja u Krapinu.

Ravnateljica Jasminka Begić osobno je uputila poziv uspješnim i vrijednim učenicama koje su u ekipi Crvenog križa Druge gimnazije Varaždin, njihovoj voditeljici Navoj Mihalina i ravnateljici Grđan da budi gosti i sudionici obilježavanja Nacionanog dana hitne medicinske službe dana 30. travnja, koji se ove godine održava upravo u Varaždinu.

Promicanje humanitarnog djelovanja u školi

Ravnateljice su se složile kako je važno nastaviti suradnju obiju institucija te zajedničkim naporima raditi na promicanju humanitarnog djelovanja u školi, obiteljima i kompletnoj  zajednici, razvijati osjećaj solidarnosti i prvenstveno formirati stavove o potrebi čuvanja zdravlja i odgovornog ponašanja prema sebi i drugima.

Ravnateljica Grđan je dogovorila i provođenje tečaja za sve djelatnike Druge gimnazije Varaždin pod nazivom “Osnovne mjer održvanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora“,  a u sklopu projekta “Oživljavanje u zajednici“ koji će se održati u lipnju 2016. godine.

Ravnateljice Zdravka Grđan i Jasminka Begić

Komentari