na listi kulturnih dobara

U Lepoglavskoj Purgi obnavlja se kapela sv. Juraja

Grad Lepoglava

Objavljeno: 14.07.2017. 08:22

Zadnja izmjena: 14.07.2017. 08:22

Kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi iz 1749. godine, čija je unutrašnjost oslikana prekrasnim freskama najuglednijeg pavlinskog freskoslikara Ivana Rangera, nakon gotovo tri desetljeća od posljednje obnove, ponovno se obnavlja zahvaljujući inicijativi lepoglavskog župnika monsinjora Andrije Kišičeka.

U planu je obnova krovišta kapele s tornjem te oronule fasade. Radovi su započeli postavljanjem skele te uklanjanjem dotrajalih elemenata krovišta i tornja s kojeg je skinut križ s "jabukom" koju će trebati u potpunosti obnoviti. Nakon uređenja krovišta s tornjem, u planu je postavljanje nove fasade. S obzirom na to da se radi o objektu s liste kulturnih dobara od nacionalnog značaja radovi se izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Varaždinu koji je izdao odobrenje za početak radova.

A s početkom radova na samom su se radilištu susreli predstavnici izvođača radova – tvrtke Mipcro iz Ivanca, lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček, predstavnica Konzervatorskog odjela Ivana Peškan te lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Razgovaralo se o radovima koji slijede, i odvijat će se tijekom ljeta, a koji bi trebali osigurati uvjete u kojima će se od propadanja zaštiti dio nacionalne kulturne baštine.

- Grad Lepoglava je mjesto koje se može pohvaliti time da se na njenom području nalaze značajna kulturna dobra s liste kulturnih dobara od nacionalnog značaja, a to su kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi i kompleks crkve s pavlinskim samostanom u samoj Lepoglavi. Želimo ih sačuvati i u suradnji s Varaždinskom biskupijom, župom Lepoglava i gradskom Turističkom zajednicom revitalizirati odnosno zajedno ih s drugim značajnim sakralnim objektima na gradskom području predstaviti posjetiteljima koji dolaze u grad Lepoglavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Na listi kulturnih dobara

U većem će dijelu sredstva za obnovu kapele osigurati Varaždinska biskupija. U skladu s mogućnostima, najavljena je i financijska potpora obnovi kapele od strane Grada Lepoglave, a s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru s liste kulturnih dobara od nacionalnog značaja očekuje se da pomoć stigne i s državne razine, koja bi se, složni su svi, trebala pokazati veći interes i snažnije se uključiti u očuvanje nacionalnog kulturnog blaga u ovom dijelu Hrvatske. Također, monsinjor Andrija Kišiček pozvao je i vjernike, koji to mogu i žele, da financijski pomognu obnovu kapele.

Komentari