misa i polaganje vijenaca

FOTO U Marofu Dan sjećanja na žrtve komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.05.2017. 19:53

Zadnja izmjena: 27.05.2017. 21:52

Foto: Viktor Hranić

Danas se u Novom Marofu obilježio Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina nakon drugog svjetskog rata.

U 15:45 počelo je okupljanje sudionika komemorativne svečanosti kod spomen-obilježja na Kipišću (Možđenec),a zatim  je uslijedila Sveta misa te polaganje vijenaca, a sve to uz prigodne riječi uputio je najprije predsjednik Udruge ”Hrvatski domobran“ Podružnice Novi Marof Zdravko Maltar.

- Takvih mjesta kao što je ovo ovdje u Hrvatskoj ima preko tisuću. Ne samo u našoj zemlji nego i u cijeloj regiji. Sva ta mjesto zajedno sa Bleiburškim poljem čine jednu sintagmu najvećeg stradanja u njegovoj povijesti i to je najveći zločin koji se dogodio u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata.- počeo je svoj govor Maltar te dodao kako ni dan danas nema istine od strane institucija o svemu tome što se dogodilo.

- Stručnjaci kažu da kako niti jedna europska zemlja, među kojima su i one koje su bile začetnik fašizma nema toliko straadalih kao naš narod.- rekao je Maltar.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač.

- Mi smo jedan od rijetkih gradova koji se na takav način sjećamo poginulih žrtava komunističkog terora. Mi se kao narod moramo boriti protiv totalitarizama - rekao je Jenkač.

Komentari