U Novom Marofu predstavljen plan razvoja palijativne skrbi 2014.-2016.

Objavljeno: 03.07.2013. 07:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:31

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je u utorak, 2. srpnja Strateški plan razvoja palijativne skrbi od 2014.-2016. u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof .

Cilj je novom organizacijom sustava palijativne skrbi osigurati najbolju moguću zdravstvenu njegu oboljelima od neizlječivih bolesti te pomoći njihovim obiteljima.

Strateškim planom predviđeno je da se do 2016. godine broj palijativnih kreveta poveća sa sadašnjih 142 na 300 te da se na taj način zbrine 50 posto neizlječivih bolesnika. Za 100 posto povećat će se broj bolničkih timova za palijativnu skrb. Planira se edukacija 1500 zdravstvenih djelatnika te povećanje broja volontera sa sadašnjih 50 na 500.

Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof jedna je od trenutno pet ustanova specijaliziranih za palijativnu skrb. Ministarstvo zdravlja lani je financiralo uređenje bolničkog Odjela za palijativnu skrb s 2,5 milijuna kuna.

Kako je naglasio ministar Ostojić, palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed smrtonosne bolesti, njihovo ublažavanje patnje te liječenje boli i drugih problema - fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. Na taj način svojim djelokrugom obuhvaća pacijenta, obitelj i zajednicu te nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti.

Prema riječima ministra, kriteriji za određivanje potreba za palijativnom skrbi moraju biti jedinstveni u cijeloj Hrvatskoj, a posebna pažnja i oblici palijativne skrbi posvećuju se skupinama poput djece, psihijatrijskih bolesnika, stanovništva u demografski ugroženim područjima, otočnog stanovništva i zatvorenika.

Komentari