zanimljiv spoj

U svom drugom posjetu Lepoglavi, indijski veleposlanik o spoju lepoglavske čipke i indijske svile

Objavljeno: 02.06.2017. 15:05

Zadnja izmjena: 02.06.2017. 15:05

Lepoglavu je po drugi puta posjetio veleposlanik Indije u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Sandeep Kumar susrevši se pritom sa zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Kovačom.

Grad Lepoglava i Veleposlanstvo Indije u Hrvatskoj proteklih su godinu dana održali nekoliko bilateralnih sastanaka produbljujući pritom suradnju na nekoliko područja, a ova je posjeta bila vezana uz mogućnost promocije hrvatske i indijske kulture kroz lepoglavsku čipku, javljaju iz Grada Lepoglave.

- Razgovarali smo nekoliko inicijativa kojima smo se bavili proteklih godinu dana, a jedna od njih je vezana uz zbližavanje naših dviju kultura. Naime, intencija je da na najfinijoj indijskoj svili lepoglavske čipkarice izrade nekoliko tradicionalnih simbola Indije te time ukrase Veleposlanstvo u Zagrebu, ali i otvore put prema indijskom tržištu rukotvorina. Otvara se time onaj ekonomski model koji nedostaje čipkaricama, a koji smo zajedno tražili. - kazao je nakon sastanka zamjenik gradonačelnika Kovač.

Uz razgovor o kulturološkoj suradnji, veleposlanik i zamjenik gradonačelnika razgovarali su o mogućnostima sudjelovanja lepoglavskih studenata i poduzetnika u programu Ministarstva vanjskih poslova Indije ITEC (Indian Technical and Economic Cooperation) putem kojeg mogu besplatno boraviti u Indiji na razvoju vještina i kompetencija, te upijati nova znanja i iskustva. Veleposlaniku je također predstavljen ovogodišnji program Međunarodnog festivala čipke s posebnim naglaskom na mogućnosti sudjelovanja u sajmenom dijelu festivala gdje se nastoji osigurati dio prezentacijskog prostora za proizvode iz Indije koji bi upotpunili šaroliku ponudu Sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, stoji u priopćenju Grada Lepoglave.

Komentari