U Szigetvaru odana počast Nikoli Zrinskom Sigetskom

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.09.2013. 09:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

I ove godine, izaslanstvo iz Međimurja uveličalo je obilježavanje pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. Ono se svakog početka rujna dvodnevnom manifestacijom održava u mađarskom gradu Szigetvaru.

U ime Međimurske županije i Grada Čakovca vijenac su Parku tursko-mađarskog prijateljstva položili zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović i pročelnik UO za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca Dražen Barić.

Osim njih, u Szigetvaru su tradicionalno bili i predstavnici Zrinske Garde Čakovec, Družbe braće hrvatskog zmaja Zmajski stol Čakovec, kao i brojni Međimurci štovatelji Zrinskih.

Zrinska garda sudjelovala je u dvodnevnom programu koji se u ovom mađarskom gradiću održava svake godine na datum pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog.

Naime, prije 447 godina, 7. rujna 1566. godine prilikom pokušaja proboja iz sigetske tvrđave koju su opsjedali Turci, pogiba Nikola Zrinski. Njegova herojska smrt protekom vremena uzdignuta je na razinu mita, a on sam među najveće hrvatske i mađarske povijesne ličnosti.

Iako su Turci osvojili Siget, njihovo napredovanje je zaustavljeno, jer dva dana ranije umire bolesni sultan Sulejman veličanstveni koji je predvodio osmanlijsku vojsku.

Komentari