U Varaždinu proslavljena 50. obljetnica misništva fra Branimira Koseca

Objavljeno: 23.07.2013. 16:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Fra Branimir Kosec, franjevac Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, proslavio je u nedjelju 21. srpnja 50. obljetnicu misništva svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Ivana Krstitelja Franjevačkog samostana u Varaždinu.

Zlatomisnik je tijekom svog plodonosnog i požrtvovnog svećeničkog i redovničkog života djelovao kao župnik i gvardijan u desetak župa i samostana u Hrvatskoj, a ponajviše u onima na istoku Hrvatske, te je zasigurno najteže razdoblje proveo u Vukovaru od 1990. do 1998. godine.

Zlatna misa slavljenika okupila je mnoštvo vjernika grada Varaždina i okolice koji su s franjevačkom zajednicom željeli proslavili ovaj vrijedan jubilej domaćega sina, budući da je zlatomisnik rođen u mjestu Trnovec, mladoj prigradskoj župi, odakle je krenuo u redovnički život.

U uvodu mise zlatomisnik je svima otkrio da je upravo na blagdan Gospe Karmelske prije 62 godine u toj crkvi donio odluku da se posveti redovničkom životu, kazavši kako ga je Gospa u toj odluci podržala te je Bogu zahvalio na tome što još uvijek dobrog zdravlja može služiti svima kojima ga šalje. 

Na kraju mise gvardijan Jagec čestitao je zlatomisniku u ime svih nazočnih i cijele franjevačke zajednice. Zahvalio mu je na sveukupnom dosadašnjem služenju, ali i sadašnjim aktivnostima u Varaždinu s obzirom da se uz nesebičan pastoralni rad, kojeg je na osobit način posvetio članovima biblijsko-molitvene zajednice i štićenicima varaždinskog Doma za starije, posebno revno bavi i vrtlarenjem u franjevačkom vrtu. 

Fra Branimir (Stjepan) Kosec rođen je 14. rujna 1935. godine u Trnovcu kod Varaždina. Školovao se u rodnom mjestu, Varaždinu i Zagrebu, gdje je i zaređen na Svijećnicu 2. veljače 1963. godine. U novicijat je ušao u Vukovaru 1953. godine. Kao kapelan svećeničku službu počeo je u Kapeli kod Bjelovara, bio je župnik u Zapolju, gvardijan i župnik u Čakovcu, samostanski vikar u Iloku, te župnik i gvardijan u Vukovaru, gdje je sa subraćom i vukovarskim pukom dočekao i pad okupiranoga grada nakon čega je zarobljen i odveden u srpske logore.

Po povratku u Zagreb pastoralno je skrbio o prognanicima, te se nakon niza godina progonstva i tzv. mirne reintegracije Podunavlja vratio u Vukovar gdje je nastavio pastoralnu skrb. Prije dolaska u Varaždin službovao je i u Krapini te Našicama.

Zlatomisnička slavlja slavljenik je proslavio i u Domu za starije i nemoćne 25. svibnja, gdje već osam godina svake subote slavi svetu misu sa štićenicima ustanove, te u župnoj crkvi Majke Božje Snježne u rodnom Trnovcu 16. lipnja, gdje mu je u ime Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda čestitku uputio provincijal fra Željko Železnjak, a u ime mjesne Crkve čestitku je poslao varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Komentari