Učenici Prve gimnazije odlični na ispitima državne i međunarodne mature

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 18.07.2013. 12:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Odlična vijest razveselila je ovih dana sve maturante Prve gimnazije Varaždin. Svih 232 učenika položilo je obvezne ispite državne mature te tako uspješno završilo svoje srednjoškolsko obrazovanje.

U svim predmetnim područjima gimnazijalci su iznad nacionalnog prosjeka, dok je prosjek škole ocjena vrlo dobar kao i svake godine do sada, što je također više od prosjeka države, koji je, kao što je objavljeno, dobar.

Osim iznadprosječnih rezultata, četvero učenika u pet predmeta ima rang 1 u generaciji. To su Petra Požgaj iz matematike B i filozofije, Petra Pajtak iz povijesti, Lovro Vrček iz matematike A i Rahela Detić iz psihologije.

Lovro je test na višoj razini matematike riješio 100 posto, te ga je, kao jednog od 22 učenika u Hrvatskoj, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr.sc. Željko Jovanović nagradio tabletom na primanju organiziranom za te učenike. Rahela je jedna od samo dvoje učenika u Hrvatskoj koji su teški test iz psihologije riješili 100 posto.    

Osim navedenih imena, mnogi su učenici zaslužili sve pohvale, zbog iznimnih rezultata na ispitima. Posljedica toga je i činjenica da su maturanti ove gimnazije upisali fakultete koje su željeli, u Hrvatskoj ili inozemstvu, čak 93,53 posto  jedan od svoja prva tri izbora, na visokim pa čak i prvim mjestima rang lista.

Po studijima, na svim hrvatskim sveučilištima, najviše je učenika upisalo studij prava (22), zatim ekonomije i menadžmenta (21) i medicine (13), te su to ove godine najpopularniji studiji među maturantima Prve gimnazije.

Po fakultetima, najviše je učenika upisalo Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (25), Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu (22), Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (16), Fakultet elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu (9) i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (9). Ostali su učenici upisali neki od čak 116 biranih programa.

Rezultati međunarodne mature (IBDP) u Prvoj gimnaziji i ove su školske godine izvanredni. Maturi je pristupilo 9 učenika (svi u generaciji) i svi su uspješno položili maturu. Najveći broj bodova (od teoretski mogućih 45), 41, postigla je Tamara Rinkovec, dok je prosjek škole 34 boda, što je ocjena odličan dok je svjetski prosjek 29 bodova (vrlo dobar). Tamara je ujedno i najbolja u ovoj generaciji IBDP-a i po tome što je dobila četiri ocjene 7 (hrvatski jezik, engleski jezik, matematika, kemija).

Gledajući prosječne ocjene po predmetima u usporedbi sa svjetskim prosjekom, rezultati učenika Prve gimnazije su i u međunarodnoj maturi gotovo svugdje iznad svjetskog prosjeka. Najveće odstupanje u tom omjeru, a u korist škole, je u predmetu Bussines and Management, 1,31 ocjena više od svjetskog prosjeka. Gledajući uspjeh po predmetima, najbolji uspjeh ima, kao i prošlih godina, Hrvatski jezik (ocjena 6,25), zatim Engleski jezik (ocjena 6,33) i Bussines and Management (ocjena 6,00), što je sve ocjena odličan. Ostali predmeti u prosjeku imaju ocjenu 5 (što je vrlo dobar u hrvatskom sustavu). Podsjetimo, u sustavu IBDP-a ocjene se kreću od 1 do 7, a u hrvatski se sustav 5 prevodi kao vrlo dobar, 6 kao odličan, a 7 također, s time da ta ocjena u IBDP-u označava "super" 5 s visokim postotkom riješenosti ispita, koju dobije mali postotak učenika.

Svi rezultati maturanata Prve gimnazije u nacionalnom i međunarodnom programu ne bi bili mogući da im u tome nisu pomagali njihovi profesori, te i njima pripada dio zadovoljstva postignutim, što je ujedno i poticaj za još bolji rad u školi te još bolje rezultate u projektima, na natjecanjima, na državnoj i međunarodnoj maturi sljedeće školske godine.

Komentari