'bilo me strah samog sebe'

Udruga Hrabrost jučer je održala svoju prvu skupštinu, a čuli smo i potresnu ispovijest jednog člana

Objavljeno: 25.06.2017. 19:10

Zadnja izmjena: 25.06.2017. 19:10

Foto: Viktor Hranić

Jučer je održana prva godišnja skupština Udruge apstinenata Varaždinske županije „Hrabrost“ u dvorani pastorala Varaždinske biskupije. Iako djeluje tek godinu dana, ova Udruga pomogla je i pomaže svima koji se nose posredno ili neposredno s ovim problemima. Svoju priču odlučio je s nama podijeliti i jedan bivši alkoholičar.

Prema nekim podacima u Hrvatskoj je oko 200.000 do 240.000 alkoholičara, što ispada brojka od 1 alkoholičara na 19 stanovnika, a brojka je i veća zbog nemoguće potpune procjene. Pomoć potraži svega njih 7.000, a broj hospitalizacija je puno više. Iako je u našoj populaciji u većini slučajeva još uvijek ova tema predmet poruge, ima i onih koji ozbiljno pristupaju ovom problemu. Bili smo svjedoci ispovijesti jednog čovjeka koji se odlučio uloviti u koštac sa svojim problemom, za što mu je nedvojbeno trebalo hrabrosti. Izaći i izreći svoju priču pred novinarom.

Ivan Š. dolazi iz Sračinca, mesar je po struci i radi već 40 godina. Prije 7 godina počeo je imati vrlo ozbiljnih problema s alkoholom.

'Bilo me strah samog sebe'

- Shvatio sam da to ničemu ne vodi, prestao sam jesti, skrivao sam se, više mi je pasao samo alkohol i počeo sam jako slabjeti. Odlučio sam zatražiti pomoć. Došao sam na posao i zamolio svog upravitelja da me pusti doma. Javio sam se svom liječniku koji me poslao na vađenje krvi, a nalaz je bio strašno loš. Liječnik je rekao da nema drugog lijeka osim da se maknem od alkohola, ali ja sam znao da ću otići u prvu krčmu pa sam molio za bilo kakvu pomoć. Naposljetku mi je liječnik preporučio psihijatra kod kojeg sam izrazio želju, pa čak i inzistirao, da mi se odmah pomogne. Bilo me strah samog sebe, hoću li ili neću prestati piti. Sjetio sam se svojih prijatelja koji su preminuli od alkohola. Psihijatar me pitao želim li na liječenje na koje sam odmah i pristao. Tamo sam proveo 21 dan, mogao sam svojevoljno izaći tokom vikenda, ali nisam želio. Nakon toga mi je liječnik preporučio klub liječenih alkoholičara gdje sam stekao brojna prijateljstva što me držalo čitavo vrijeme pa i sve do današnjeg dana u Udruzi. Evo, još malo i proći će 7 godina i hvala Bogu nisam okusio kap alkohola, prezadovoljan sam i sretan. Udruga mi je pomogla najviše.

Pitali smo Ivana Š. koju poruku želi prenijeti svima onima koji smatraju da im je potrebna pomoć:

- Ja vidim da se mladi sve više upuštaju u alkohol, a ne žele priznati, pa bi ih molio da se ugledaju u nas starije i da što prije prekinu s tim dok ne ode predaleko i bude prekasno. - poručio je Ivan Š.

Udruga Hrabrost

Udruga Hrabrost osnovana je 2016. godine s ciljem nastavaka liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije alkoholičara i njihovih obitelji. Djelovanje članstva je da se u obiteljima liječenih alkoholičara što prije uspostave skladni odnosi, koji su bili narušeni alkoholizmom. Razvijanje principa samopomoći i uzajamne pomoći članovima i njihovim obiteljima u cilju što duže apstinencije.

Ova Udruga provodi stalne edukacije svim članovima i njihovim obiteljima s ciljem da se što više upoznaju s ovom bolešću i načinima njenog liječenja. Cilj je pomaganje članovima koji imaju poteškoća u liječenju, a posebno u slučaju recidiva, te pronalaženje načina za što uspješniju pomoć. Senzibiliziranje okoline o problemu alkoholne ovisnosti jako je bitno, ali i uključivanje u aktivan rad lokalne zajednice poticanjem kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje će olakšati i učvrstiti apstinenciju članovima.

Komentari