Udruge civilnog društva Lepoglave postigle konsenzus oko novog načina financiranja

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.10.2013. 18:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Zbog promjena u sustavu financiranja lepoglavskih organizacija civilnog društva iz Gradskog proračuna, u ponedjeljak, 30. rujna održana je javna rasprava u lepoglavskom Domu kulture.

Tom prilikom predstavnici organizacija civilnog društva došli su do svojevrsnog konsenzusa oko prihvaćanja promjena u tom sustavu kao i načinu raspoređivanja sredstava poreznih obveznika kroz transparentan javni natječaj putem kojeg će svi moći vidjeti kome i s koliko je sredstava Grad financirao pojedine projekte.

Organizacije civilnog društva potpisivati će ugovore o korištenju sredstava iz javnih izvora i za iste biti odgovorni da se utroše namjenski, a projekti koji će se prijavljivati bit će u skladu s gradskim razvojnim strategijama i programima. Također, sve će se ovo raditi u skladu s Kodeksom pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga.

Ove izmjene u načinu financiranja su i u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti i predstavljaju pozitivan pomak u pravednijem i transparentnijem sustavu korištenja javnih financija.

Za sve će se prijavitelje u ponedjeljak, 7. listopada organizirati radionica za ispunjavanje prijavnog obrasca i obrasca proračuna kako bi se maksimalno olakšalo organizacijama civilnog društva prijavu na sam javni natječaj.

Izvor: lepoglava.hr

Komentari