Budite oprezni dok kupujete na sniženjima

Objavljeno: 12.01.2011. 14:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Danica Pajtak

Ukoliko se još niste uhvatili siječanjske kupovine na rasprodajama, sada je pravo vrijeme jer su u tijeku ona najveća siječanjska sniženja. U vrijeme najveće nezaposlenosti ikada zabilježene u Hrvatskoj, suočeni s konstantnim rastom cijena benzina, hrane i režija, kupci sniženja čekaju kako bi po povoljnim cijenama barem obnovili svoju garderobu.

Iako to nisu sniženja na kakva su navikli građani nekih inozemnih zemalja, mudri kupci ipak mogu upotpuniti svoje ormare relativno povoljnom odjećom. Osim odjeće, na sniženjima se isplati kupovati namještaj, sunčane naočale i druge artikle za koje ste inače spremni izdvojiti poveću svotu novaca.

No iz Udruge Varaždinski potrošač kupcima savjetuju oprez u kupnji na rasprodajama koje često znaju biti varljive.

- Kupci moraju posebnu pozornost posvetiti tome je li roba na sniženju odvojena od robe koja nije na sniženju, te da li se radi o robi prve klase ili robi s greškom koja bi trebala biti dodatno snižena ali i odvojena od ostale robe – upozorio je Jurica Volarić iz Varaždinskog potrošača.

- Osim toga, treba svakako provjeriti kakva je cijena robe bila prije sniženja kako bi kupac mogao točno vidjeti koliko je roba uistinu snižena – upozorava Volarić.

Podsjetimo i na to da ukoliko na izlogu piše "sniženje 70 posto", to po zakonu znači da najmanje jedna petina robe u dućanu mora biti zaistinu i snižena 70 posto.

Kako vam je kao potrošaču teško provjeriti da li je to uistinu i tako, u najmanju ruku ono što možete učiniti je pridržavati se gore navedenih savjeta iz Varaždinskog potrošača.

Ukoliko imate dodatnih pitanja i dvojbi, možete im se i javiti a detalje o kontaktu pogledajte na njihovoj web stranici, www.potrosac-varazdin.com.

- Informirajte se, predlažite svoja viđenja kod rješavanja mnogih pitanja i budite aktivan potrošač koji je svjestan svojih obveza i prava. Jedino aktivan potrošač može mnogo učiniti za poboljšanje naše svakodnevnice – poručuju iz udruge Varaždinski potrošač.

Kako doznajemo, sezonska sniženja u većini trgovina trajat će do kraja siječnja.

- U principu svaka trgovina sama za sebe odlučuje koliko će sniziti robu, no zajedničko nam je to da će sniženja u svima trajati do kraja siječnja – rekla je Patricija Tkalčec, upraviteljica varaždinskog Shopping Parka Supernova.

Ista ili slična situacija je i u drugim trgovačkim centrima, tako da do kraja siječnja imate još vremena sve obići, provjeriti, pogledati i na kraju kupiti ono što vam treba po relativno povoljnim cijenama.



Komentari