Varaždinca presreli talijanski "policajci" i uzeli mu novac

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 13.01.2011. 09:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ilustracija

Stjepan Brgles, 58-godišnji vlasnik lunaparka iz Varaždina ostao je u Italiji bez 9500 eura koje su mu "popalili" lažni talijanski policajci

– Usred bijela dana, na autocesti između Milana i Bologne opljačkali su nas talijanski policajci! Ili su barem tako izgledali, imali su sve, automobil sa svjetlima poput presretača, policijsku odjeću, bedževe i iskaznice. Uzeli su mi 9500 eura, istrgnuli ključeve iz automobila i odjurili ostavivši nas nasred autoceste – šokiran nam je ispričao Stjepan Brgles, 58-godišnji vlasnik lunaparka iz Varaždina. S prijateljem je u ponedjeljak krenuo u Milano kako bi naručio neke elektromotore za dječji vlakić koji konstruira te u Reggio Emiliu, po još različitih svjetiljki i drugog "pribora" za lunapark.

Provjeravao cigarete

– Bilo je pola sata do podneva. Vozili smo se srednjim trakom autoceste. Iza nas stvorila se metalik siva golf četvorka i počela nam blicati. Poravnali su se s nama i kroz prozor pokazali policijsku knjižicu te nas stjerali da stanemo na nekakvu ugibalištu. Automobil je iza dolje imao plava svjetla, a gore, na staklu, crvena svjetla koja idu lijevo-desno. Apsolutno je izgledao poput policijskog presretača – kaže Brgles. Dakako, zaustavio se. Iz "presretača" izišao je čovjek odjeven kao policajac i pokazao im policijsku značku. Pitao ih je puše li. Počeo je otvarati i mirisati kutije cigareta, kao da traži drogu. Potom je prešao na razgledavanje putovnica.

– U tom je trenutku izvadio naš ključ i stavio ga na instrumentnu ploču desno. I dalje smo sjedili u automobilu, sve je to radio kroz otvoren prozor. Spazio je da na stražnjem sjedalu imam kožnatu jaknu. Počeo je prekapati po njoj i u unutarnjem je džepu pronašao omotnicu sa 9500 eura, koje sam ponio za kupnju dijelova. Inače, nisam nikome u Italiji pokazivao ni spominjao taj novac.

Sjedili uz otvoren prozor

Uzeo ju je i prvo je stavio do ključeva, na instrumentnu ploču. Još je malo gledao i u tom je trenutku otvorio omotnicu, izvadio novac, zgrabio i ključeve, otišao do svoga vozila, u kojem ga je za upravljačem čekao spreman kolega te su odjurili. Nismo mogli ama baš ništa – kaže Brgles. No prava muka za njega i mlađeg prijatelja tu je tek počela. Zatečeni onim što ih je snašlo, na samo nekoliko Celzijevih stupnjeva, sjedili su uz otvorene prozore ugibališta. Policija je došla tek nakon četiri sata, a više su je puta bez uspjeha morali zvati, tvrdi, preko hrvatskoga konzulata u Milanu.

– Nakon čitave večeri u postaji u Parmi i loše istrage, bez uzimanja otisaka prstiju u automobilu, u noći smo gladni ostavljeni na željezničkom kolodvoru. U džepu smo imali "sitniš" za kartu samo do Trsta, gdje je po nas došao prijatelj – kažu.

Sve su obećali, a ostavljeni smo na kolodvoru bez novca

Brgles je ogorčen hrvatskim konzulatom u Milanu. – Bili smo gotovo bez novca. Pero Hajdić rekao nam je da nam on svoje novce ne da i što očekujemo od njega, da ostavi društvo? Iako je prije obećavao da će nam pomoći i oko servisa, ni od toga ništa. Htio sam da automobil odvuku do ovlaštena servisera, koji će nam ga popraviti, a naš bi im varaždinski serviser jamčio da ćemo platiti. No postao je neugodan i na kraju rekao da se snađemo i posudimo novac – priča.

– Konzularna je pomoć pružena savjesno i profesionalno. Djelatnik Pero Hajdić cijelo je vrijeme prevodio telefonskim putem razgovor s policijom. Bez njega, zapisnik se ne bi sastavio u jednom danu. Zahvaljujući njemu policija je bila ljubazna i odvela ih do željezničkoga kolodvora. Radno mjesto nije mogao napustiti i otići u Parmu, zbog rada sa strankama - komentirao je jučer Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Dodaje i da je Brglesu sugerirano da mu netko uplati novac na račun ministarstva pa bi konzulat podmirio troškove za transport i popravak auta, no on je "rekao da će se snaći".


Agencija VLM



Komentari