Varaždinski umirovljenici kreću na nagradni izlet Hrv. Zagorjem

Objavljeno: 18.10.2013. 08:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Uprava Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin ovih dana odlučila je izletom nagraditi članove Kluba za starije osobe Varaždin koji su uvježbali program i potom se uspješno predstavili na ovogodišnjem Špancirfestu, te korisnike Doma koji su članovi Eko grupe.

Potonji gotovo svakodnevno marljivo brinu o okolišu Doma umirovljenika, a na izlet u Hrvatsko Zagorje svi zajedno kreću u srijedu, 23. listopada.

- Izletnike očekuje odmor i šetnja uz Župnu crkvu Sv. Jurja  koja ima lijepo uređen okoliš s više od 50 vrsta ukrasnih sadnica, te spomenik majci Domovini koji je klesan u bijelom kamenu. Zatim će produžiti šetnju do Gubčeve lipe (zaštićen spomenik  prirode star više od 400 godina) i razgledati Augustinčićev spomenik seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Nastavak puta je u pravcu Klanjca. Po dolasku u Klanjec slijedi šetnja glavnim gradskim trgom Antuna Mihanovića, ilirskog pjesnika i političara autora naše himne kojem je tu i podignut spomenik 1910.godine – doznajemo od Jelene Šamarija, radnog terapeuta u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

Nakon šetnje uz franjevački samostan i crkvu Blažene Djevice Marije, izletnike očekuje posjet parku skulptura uz galeriju Antuna Augustinčića, koji je rođen u Klanjcu, a put ih potom vodi u pravcu Kumrovca.

- Po dolasku, umirovljenici će razgledati Muzej staro selo - etno i kulturološke značajke Kumrovca, s očuvanim izvornim kućama od kojih svaka ima svoju priču i predstavlja dio života seljaka i njihovih zanatskih vještina. Na početku muzeja smještena je rodna kuća Josipa Broza Tita, njegov kip izliven u bronci te pučka škola iz 19. stoljeća koju je on polazio – podsjeća Jelena Šamarija.

Djedovi i bake posjetit će i Veliki Tabor, kasnosrednjovjekovni dvorac u kojemu se povijest isprepliće s legendom, a glavni akteri su grofovi Celjski i lijepa Veronika Desnička.

Nakon razgleda dvorca, izletnici će posjetiti seosko domaćinstvo "Grešne gorice", te nastaviti druženje uz kušanje zagorskih specijaliteta.

Komentari