houston, we have a problem...

INVAZIJA VRANA NA VARAŽDIN Rok za rješavanje problema ubrzano ističe...

Objavljeno: 11.02.2017. 09:54

Zadnja izmjena: 11.02.2017. 10:05

Na fotografiji koju nam je poslala naša čitateljica, vidimo uobičajen prizor velikog "ukrasnog detalja" - krana u blizini varaždinskog Studentskog doma.

Pogledate li pažljivije, jasno ćete ugledati mnoštvo vrana koje su zauzele svaki milimetar slobodnog prostora na kranu. Osim što je prizor zanimljiv, on nas ipak upućuje i na veliki problem kojega će stanari ovog naselja imati - jer vrane agresivno istjeruju druge vrste ptica, dižu buku i stvaraju priličan nered. Ovakvu navalu vrana stanari okolnih zgrada ne pamte - i ne radi se o uobičajenoj pojavi.

Rok ističe u srijedu!

Vrane su se počele gnijezditi, a našle su područje grada s puno krošnji. I dok je drveće u gradu načelno vrlo korisno - krošnje se moraju orezivati, kako ne bi imali najezdu ptica, osobito vrana. Prema onome što smo čuli od stanara tog kraja - oni nisu godinama vidjeli da je tko orezivao grane. I problem je već nastao - već sad se čuje kričanje vrana, koje se masovno spuštaju po okolnim zgradama i Prvoj osnovnoj školi. Nećemo ovdje spominjati gdje vrane idu u toalet...

I sad ide "najzanimljiviji" dio priče. Rok da se napravi orezivanje koje će uskratiti vranama udobno stanište jest 15. veljače. Vrane ne spadaju u zaštićene vrste, ali svako istjerivanje ptica iz njihovih gnijezda smatra se uuznemiravanjen životinja i zabranjeno je zakonom. Stoga nam ostaje još samo par dana - do ove srijede - ili će vrane sve do kasne jeseni stvarati svakojake probleme ljudima koji tamo žive i rade, uključujući u učenike osnovne škole.

Komentari