Dramska družina "Ozana"

Visočani hodočastili na grob sv. Dominika u talijansku Bolognu

Objavljeno: 24.07.2016. 09:30

Zadnja izmjena: 24.07.2016. 09:39

Dvadesetak mladih Visočana iz Župe Presvetog Trojstva Visoko, okupljenih u dramsku družinu „Ozana“, koja postavlja na scenu događaje iz života dominikanskih svetaca i blaženika, hodočastilo je u talijanski grad Bolognu na grob utemeljitelja Reda propovjednika, sv. Dominika.

Hodočašće je organizirala Hrvatska dominikanska provincija Navještenja blažene Djevice Marije na čelu s provincijalom o. Antom Gavrićem, a nastavak je uspješne suradnje dramske družine „Ozana“ i Reda propovjednika. U pratnji hodočasnika bio je voditelj dramske družine „Ozana“ Tibor Martan te Jasna Jež, voditeljica dječjeg crkvenog zbora „Gabrijel“ i Dubravka Baneković, tajnica KUD-a „Braća Radić“ Visoko s kojima dramska družina „Ozana“ također ostvaruje lijepu i kvalitetnu suradnju.

Tijekom hodočašća mlade je hodočasnike duhovno vodio fr. Gabriel Matej Baćak, koji je nadahnuto govorio o liku i djelu sv. Dominika te sv. Vinka Fererskog. S bogatom kulturno-povijesnom baštinom Bologne hodočasnike je upoznala Ana Buljat, tajnica provincijala Gavrića.

Prvi dan hodočašća u Bologni započeo je posjetom bazilici sv. Dominika. Tamo je hodočasnike srdačno dočekao provincijal o. Anto Gavrić te ih proveo tamošnjim samostanom dominikanaca i bazilikom, a zatim je na grobu sv. Dominika za hodočasnike predvodio sv. Misu. U bazilici je hodočasnike primio i Učitelj Reda propovjednika Bruno Cadore. Hodočasnici su Učitelju Reda propovjednika ukratko predstavili svoj dramski rad te otpjevali pučke hrvatske hodočasnike napjeve, a za sjećanje na zajednički susret darovali su Učitelju Reda propovjednika sliku svoje zaštitnice blažene Ozane Kotorske te pušleke papirnatog cvijeća – simbol Hrvatskog zagorja. 

Drugog dana hodočašća hodočasnicu su posjetili katedralu sv. Petra, Trg sedam crkava s benediktinskim samostanom te crkvu sv. Petronija, zaštitnika grada Bologne. U kratkom slobodnom vremenu toga dana hodočasnici su prošetali središtem Bologne u pratnji provincijala o. Ante Gavrića te mu tom prigodom zahvalili na mogućnosti da u godini Jubileja Reda propovjednika i u vrijeme Opće skupštine Reda borave u Bologni i pohode grob sv. Dominika.

Komentari