kapela kraljice mira

Vjernici u Gornjem Humu na misi u obnovljenoj kapelici

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.09.2017. 19:43

Zadnja izmjena: 11.09.2017. 19:54

Sveta misa s blagoslovom obnovljene Kapelice Kraljice mira u Gornjem Humu, u župi sv. Martina biskupa u Brezničkom Humu, održana je na blagdan Male Gospe, a misu su predvodili msgr Zvonimir Sekelj i vlč Ivan Vragović. Poslije mise održano je zajedničko druženje pored kapelice, uz ponudu domaćih specijaliteta i domaću muziku.

Kapelicu Kraljice mira, koja je izgrađena neposredno poslije Drugoga svjetskog rata kao zavjetna kapelica, zub vremena prošlosti primorao je na temeljitu obnovu, koja je konačno provedena na proljeće ove godine zahvaljujući svekolikom angažmanu župnika župe Svetog Martina biskupa Ivana Vragovića. Osim krovišta i limarije, zidova i fasade, izolacije, elektroinstalacija, stolarije i rasvjete te uređenja okoliša, preuređen je i oltar Kapelice na koji su, uz kip Majke Božje Kraljice Mira, postavljeni i kipovi Sv. Antuna i Sv. Josipa. Uređenje je financirano dobrovoljnim prilozima mještana, sredstvima iz župne blagajne i donacijom općine Breznički Hum.

Gradnja ovoga sakralnog zdanja dovršena je 1946. godine u znak zahvalnosti Majci Božjoj za sve sumještane Gornjeg Huma koji su se živi vratili svojim domovima s ratišta, kao i u spomen na sve one koji su svoj život ostavili na tim putovima. Kamen temeljac postavljen je u listopadu 1945. godine, a u izgradnji su sudjelovale sve obitelji Gornjega Huma. Kip Majke Božje Kraljice Mira klesao je dalmatinski kipar Antun Štambuk, blagoslovljena je u travnju 1946. godine.

Zahvaljujući sveobuhvatnoj obnovi Kapelica Kraljice mira u Gornjem Humu sadašnjim će i budućim pokoljenjima župljana župe Svetog Martina biskupa i ubuduće služiti kao mjesto okupljanja.

 

Komentari