Vježbanjem, jagodama i učenjem jačajte mozak

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 01.04.2011. 18:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Pravilna prehrana i vježbanje nisu bitni samo za tjelesno zdravlje nego i za moždanu kondiciju

Koliko ste puta zaboravili gdje ste ostavili ključeve od automobila pa ih uzaludno tražili? Da ne spominjemo naočale na čiju ste potragu izgubili 20 minuta, a onda shvatili da su vam na glavi?! Možda bi se takve situacije rjeđe ponavljale ili se ne bi uopće događale kada biste svom mozgu posvećivali pažnju koju posvećujete i tijelu. Često zaboravljamo da mozak treba trenirati jednako kao i tijelo, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja. Fizičko vježbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Sveučilišta Duke pokazuje oni koji jedu zdravo i vježbaju u prosjeku tri do četiri puta tjedno imaju 30 posto bolje mentalne funkcije. Trening povećava tjelesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete.

Prehrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utječu jednako loše na tijelo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljikohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća. Prema izboru portala AskMen, mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grah i grahorice, orašasti plodovi, svježe voće, kruh od cjelovitih žitarica...

Čime sve možete pomladiti mozak i održavati ga aktivnim?

Vježbanjem protiv bolesti mozga

Osim tijelu, vježbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vježbanje smanjuje razinu hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može smanjiti hipokampus (dio mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i kako tjelovježba pomaže u sprečavanju demencije ili Alzheimerove bolesti.

Jagode i lubenice hranjive su namirnice

Konzumirajte svježe voće. Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svježih boja, poput jagoda, lubenica i borovnica, među najhranjivijim je namirnicama. Lješnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.

Zeleni čaj za bolju koncentraciju

Kavu zamijenite čajem! Umjerene količine kofeina mogu poboljšati koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kavu u danu zamijeniti zelenim čajem.

Pomladite mozak rješavanjem križaljki

Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulirati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a naodmet nije ni rješavanje križaljki ili sudokua!

Držite mozak u formi mentalnim treningom

Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vježbati. Natjerajte se da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah te kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući zapamtiti nešto novo!


Agencija VLM


Komentari