Zavod za javno zdravstvo: Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 17.11.2013. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: ilustracija

Sezona gripe je pred nama, stoga i mnoge stanovnike Varaždinske županije zanima kad će započeti cijepljenje.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, cijepljenje se može obaviti od 18. studenog ove godine u svim ambulantama izabranih liječnika i pedijatara te epidemiološkim ambulantama županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za cijepljenje protiv sezonske gripe osigurao je Influvac (neadjuventirano pojedinačno cjepivo), za cijepljenje starijih od 36 mjeseci cijelom dozom, a za cijepljenje djece 6-35 mjeseci polovicom doze, te Vaxigrip Pediatric use (neadjuvantirano fragmentirano cjepivo) za cijepljenje djece starosti od 6-35 mjeseci.

Prema odluci HZZO-a, cijepljenje je besplatno za osiguranike koji su stariji od 65 godina, osobe koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe, a to su kronični bolesnici svih životnih dobi (kronični srčani, bubrežni, plućni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, itd.), te za osobe zaposlene u zdravstvu i zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika.

Svi ostali zainteresirani za cijepljenje protiv gripe moći će sami nabaviti cjepivo u ljekarni i cijepiti se u ordinaciji svojeg izabranog doktora.
 
- Za potrebe varaždinske populacije osigurana je dovoljna količina cjepiva za kategorije osiguranika koji imaju pravo na besplatno cijepljenje - ističu iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Komentari