Završio projekt čišćenja vrijednih knjiga u Biskupijskoj knjižnici Varaždin

Objavljeno: 18.07.2013. 17:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Više od četiri tisuće starih i vrijednih knjiga, uz pomoć pedesetak volontera, očišćeno je i sortirano na police Biskupijske knjižnice Varaždin u razdoblju od 1. do 19. srpnja.

- Cilj ove akcije bio je očistiti staru i vrijednu građu, popisati je i ispravno smjestiti kako bi se zaustavilo njeno daljnje propadanje te dobio uvid o kakvoj je građi konkretno riječ, jer ona do sada nije obrađivana - objasnila je voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal.

Knjige su to biblioteke Čazmansko-varaždinskog kaptola. Među njima su pronađeni primjerci djela iz 16. stoljeća, monografija, ali i serijskih publikacija. Teme su prvenstveno vezane uz religiju i teologiju.

Najvrjedniji i najilustriraniji naslovi su svakako Biblije, Brevijari, Misali, komentari biblijskih tekstova, propovijedi, teološka djela dogmatike, morala i tome slično.

Uz religiju i teologiju pronađeni su i naslovi iz filozofije, a poznato je da se u to doba filozofiji davalo poprilično na važnosti. Osim toga, pronađene su i knjige koje ne bismo očekivali u jednoj takvoj katoličkoj biblioteci s tematikom književnosti, prava, prirode, ratarstva, pčelarstva, pa čak i porodništva.

Također, za spomenuti je kako su u knjigama pronađeni mnogi „zaboravljeni“ predmeti poput zemljopisnih karata, pobožnih sličica, papira s napisanim homilijama, pismima i tome slično.

- Ovo je upoznavanje povijesti, upoznavanje vjerskog života, literature i tema kojima su se bavili naši preci. Zanimljivi su pogledi znanosti prije dvije stotine godina i danas. Važno je da se takav pogled imao da bismo mi danas došli do ovoga što danas znamo. A sa svim predmetima koje pronalazimo sačuvanim u knjigama, osobnije upoznajemo i njihove vlasnike - napomenula je voditeljica Gotal.

Najstarije pronađeno djelo tijekom dosadašnjeg rada jest Zagrebački misal iz 1511. godine. On je jedan od tek desetak sačuvanih primjeraka s područja čitave Hrvatske. Voditeljica Gotal istaknula je i kako će taj Misal, uz mnoge druge zanimljive i vrijedne raritetne naslove, biti predmetom suradnje s drugim mjerodavnim institucijama, kao što su konzervatorski i restauratorski zavodi te Ministarstvo kulture.

Predstojnik Biskupijske knjižnice, vlč. Damir Bobovec rekao je kako je ovo najvrjednija zbirka koju knjižnica trenutno ima budući da je najstarija. Napomenuo je i kako u Varaždinskoj biskupiji ima još mnogo vrijednih knjiga, pravih bisera, po župnim knjižnicama. 

Inače, Biskupijska knjižnica Varaždin registrirana je u studenome 2012. godine. Do danas ova knjižnica broji više od dvadeset tisuća naslova uglavnom religiozne, filozofsko-teološke tematike.

Knjižnica za sada još nije otvorena za javnost, jer prvenstveno treba dobiti točan uvid u ono što ona posjeduje kako bi moglo biti ponuđeno javnosti.

Iako je knjižnica specijalna i zasigurno će najinteresantnija biti teolozima, ona će biti otvorena za sve kojima je takva vrsta građe zanimljiva.

Komentari