AFERA JUGS Cecelja kategorički tvrdi: Ovo više nije politička igra, Habuš zlorabi položaj i ovlasti

Piše: A. Matušin

Objavljeno: 20.05.2015. 09:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Gradski vijećnik HRAST-a Željko Cecelja obratio se  javnosti otvorenim pismom, koje ujedno upućuje i gradonačelniku Goranu Habušu te Upravnom vijeću JUGS-a, a u kojem varaždinskog gradonačelnika otvoreno proziva za zloupotrebu položaja i ovlasti kada je riječ o slučaju nenamjenskog trošenja 9,3 milijuna kuna u Gradskim stanovima.

- Najnovija odluka gradonačelnika Habuša i predsjednika Upravnog vijeća JUGS-a izravna je zloporaba položaja i ovlasti, te taj postupak, ako ga bude, dolazi pod opravdanu sumnju za nezakonita djela - kategoričan je Cecelja, komentirajući odluku gradonačelnika i predsjednika Upravnog vijeća JUGS-a, da se pokrene upravni spor protiv Ministarstva financija koje, kako ističe, s pravom traži povrat nenamjenski utrošenih sredstava u projektu POS.

Priznanje Gradskog vijeća

 - Gradsko vijeće je 15. prosinca 2014. prihvatilo svojim Zaključkom Izvješće o stanju u JUGS-u, u kojem se izričito priznaje i potvrđuje da su se sredstva države trošila nenamjenski i da je novac namijenjen za POS u Vilka Novaka otišao za socijalne stanove u Hraščici. To, jednostavno, znači da je Gradsko vijeće grada Varaždina, kao najviše predstavničko tijelo, priznalo da se novac trošio nenamjenski, da se nije vraćao na vrijeme državi i da ga treba vratiti.Gradonačelnik i predsjednik upravnog vijeća  ne mogu i ne smiju poslati bilo kojem sudu zahtjev s drukčijim stavom - pojašnjava Cecelja.

"U tome nećemo sudjelovati!"

- Dakle, upravni spor koji sada namjeravaju pokrenuti  s namjerom da se dokaže kako novac nije trošen nenamjenski bio bi izravno suprotan Zaključku Gradskoga vijeća, Izvješću o stanju u JUGS-u, ali i samom Zapisniku Ministarstva financija. Takav način ne samo ignoriranja  i izravnoga kršenja odluka predstavničkoga tijela vodi u potpuni pravni i upravni kaos, u kojem ni kao pravnik ni kao vijećnik ne mogu sudjelovati, a siguran sam da u tome neće htjeti sudjelovati ni ostale kolege vijećnici.

Cecelja nadalje smatra da svojim postupkom Goran Habuš i Robert Podolnjak samo kupuju vrijeme, a pritom će plaćati skupe troškove suđenja. Napominje da će se na iznos glavnice morati u tom slučaju platiti i kamate, što je, kako ističe, izravna šteta za gradski proračun.

Bez odgode

S druge strane, napominje Cecelja: - Podnošenje upravne tužbe kojim se započinje upravni spor ne odgađa ovrhu za naplatu. Ovo više nije politička igra, ovo je niz ozbiljnih protuzakonitih i nedemokratskih postupaka koje će na kraju platiti građani Varaždina. Pozivam sve kolege vijećnike, medije i javnost da se odupremo ovakvom obliku postupanja gradske vlasti i upravnoga vijećaAko gradonačelnik i upravno vijeće Gradskih stanova žele pokrenuti upravni spor da sredstva nisu potrošena nenamjenski, onda prvo trebaju promijeniti ovaj Zaključak Gradskoga vijeća!

Gradonačelnik i vijećnici ne smiju raditi protivno odlukama Vijeća, što znači da je gradonačelnik tek sada u problemu - zaključuje gradski vijećnik HRASTA i poziva gradonačelnika Habuša na ostavku.

Komentari