Alen Kišić kao da je u kampanji - u subotu nema gdje ga nije bilo

Objavljeno: 20.09.2015. 09:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Široj javnosti možda nije poznato, ali varaždinskom SDP-u posljednjih mjeseci rapidno raste članstvo. Nije to zbog izblajhanog imidža Zorana Milanovića ako ste već pomislili, niti zbog „tektonskih promjena“ na varaždinskom javno-političkom planu. Nije to niti radi neočekivano dobrog rezultata stranke na „anketnim izborima“, kakvi su oni za vijeća mjesnih odbora. To je, kako doznajemo, zbog 'rata' Maria Habeka i Vjerana Radelića.

Na stvari je igra učlanjivanja „svojih“, kako predsjednik ne bi postao „njihov“. Vjeran Radelić ili Neven Bosilj za kojega navodno navija Habek. Svoje mišiće Radelić je pokazao s „dvije ruke“ prilikom izglasavanja rebalansa gradskog proračuna, a za one koji pomnije prate lokalnu političku scenu, ne treba posebno navoditi da je „za sve ostalo“ na sjeveru Habek. Milanovićev frend. Radelić ionako valjda zna da, ukoliko se ne uspije vratiti na mjesto predsjednika gradske organizacije, s eventualnim padom gradske vlasti i bez stranke iza sebe pasti će kao što je pao i Ivo Josipović s kojim već navodno pregovara...

Distanciranje

Vedri tako Habek i oblači, ali kod sastavljanja liste za treću izbornu jedinicu na Zorana Milanovića veći utjecaj navodno ima Vesna Pusić. Osim ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića i samog Habeka, zbog toga se ne može se čuti ni za jedno drugo SDP-ovo ime s područja Varaždinske županije koje bi u trećoj izbornoj jedinici bilo na listi. Pitanje je kako će to naposlijetku primiti članstvo, pogotovo zato što za razliku od 2013. godine sada SDP vodi igru. Vodi li? Spekuliralo se svojevremeno s imenom Alena Kišića, međutim nije novost da ga Habek navodno vidi na mjestu kandidata za budućeg župana. Svojom politikom on pak kao da iz dana u dan to potvrđuje...

Naime, već u više navrata Kišić je dao naslutiti da se polako distancira od HNS-a. Nije to ništa neobično ako ga stranka stvarno namjerava kandidirati, a Kišić spomenuto čini na trenutno najjednostavniji mogući način – preko Reformista. S Čačićem i Natalijom Martinčević tako bez problema „popije kavu“ na terasi koja je prostim okom dohvatljiva sa Štromarova prozora, a kako doznajemo –slično je postupio i u Cestici na proslavi Dana općine, gdje se Čačić pojavio u ulozi počasnog građanina. Budući da „pravi HNS-ovci“ danas od njega bježe kao od kuge, Kišićev „srdačan razgovor s Čačićem u HNS-ovom gnijezdu“, kako nam ga je opisao izvor, nije mogao proći nezapaženo.

Nadglasavanje

Koliko god, s druge strane, od šire javnosti nezapaženo prolaze brojna protokolarna događanja, teško je također ne zapaziti, posebno iz novinarske perspektive, da se na mnogima od njih pojavljuje upravo Kišić. HNS-ovog zamjenika župana sličnog prezimena, Alana Košića, teže je susresti. A samo ove subote Štromarov SDP-ov zamjenik je u svega nekoliko sati nazočio na tri događanja. Prvo se u društvu okupljenih građana Korzom prošetao u sportskom izdanju na akciji „Hodanjem do zdravlja“, da bi već dva sata kasnije na Starom gradu u casual izdanju primio prijavak husarske garde. Oko tri sata poslijepodne nazočio je i otvorenju vidovečke Zeljarijade, sada već u odijelu.

Međutim, ovih dana možda više nego ikad ranije Kišić je u središte medijske pozornosti došao najavom iz Zagreba, da će se u Varaždinu zbrinuti dio izbjeglica. Osim što je danima unaprijed kao načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje održavao vezu s nadležnim institucijama i novinarima davao izjave  – Kišić je župana Štromara i gradonačelnika Habuša, koji su se tim povodom oglasili zajedničkim priopćenjem, „nadglasao“ izvanrednom konferencijom za medije. Ali ne na prvom katu županijske zgrade! Dosadno, zar ne? Na licu mjesta na prostoru bivše vojarne, dok su radnici otklanjali zadnje ostatke „džungle“ oko objekata, a prema Optujskoj sa šatorima nadirali vojni kamioni.

Kišić, Košić

Gledajući s aspekta odnosa s javnošću i kriznog komuniciranja (što je Kišiću struka), njegova željena poruka upućena javnosti bila je jasna: Šaljem priopćenje – „dakle, komentiram“; pojavljujem se na mjestu događaja – „dakle, rješavam“. Stoga, premda je balon neizvjesnosti Zagreb naposlijetku probušio odlukom „Odustajemo od Varaždina“, Kišić je – ima li zaista veće političke ambicije – ovog tjedna pokupio „vrhnje“. Kakvu je poruku uputio koalicijskim partnerima prosudite sami... Međutim, ni Štromaru kao županu ni Habušu kao gradonačelniku nitko nije mogao zabraniti da učine nešto slično, pa onda na trenutak prepuste riječ i načelniku stožera Kišiću... No bez Ankice Mamić i njezine PR tvrtke, kako nam prenosi jedan od izvora, HNS se vrlo teško snalazi u komuniciranju s javnošću. Posljednji put je to osobito došlo do izražaja kada su sazivanjem konferencije za medije vezano uz udžbenike izazvali sukob također s SDP-om.

Kako bilo, trebat će mnogo PR-ovske vještine za iskomunicirati političku i personalnu diferenciju ako SDP odluči za župana kandidirati Alena Kišića a HNS, kao što se također moglo čuti da hoće, Alana Košića. Gotovo je nevjerojatno kako su se sa tako sličnim imenima i prezimenima u istom trenutku našli na istim funkcijama, a još će biti nevjerojatnije ako se kao protukandidati stanu natjecati za istu funkciji, onu župana. Kuloarima zato već kruži pošalica na račun slogana u evenetualnoj predizbornoj kampanji: "Kišić, a ne Košić", "Košić, a ne Kišić"... 

Komentari