Analiza rezultata žena na izborima – Varaždinska županija neće imati zastupnicu

Objavljeno: 09.11.2015. 12:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija / Siniša Sović

Dok se raspravlja o rezultatima stranaka, istražili smo kako su prošle žene na listama iz Varaždinske županije. Premda se moglo birati zastupnike imenom i prezimenom preferencijalnim glasovanjem, rezultati ovog puta ženama ne idu u prilog...

Naime, na izbornim listama svih stranaka muškarci uvjerljivo vode ispred žena te nijedna žena iz Varaždinske županije po svemu sudeći ne ulazi u sabor. Žene su ostvarile značajno manje glasova birača, a dijelom je to zbog niže pozicije žena i sklonosti nekih birača da preferencijalno zaokružuju prvog kandidata. 

>>Za žene u trećoj izbornoj jedinici najviše vodeće mjesto je drugo

Gledano za Varaždinsku županiju, najuspješnija je Natalija Martinčević koja je od žena iz županije najbolje prošla – osvojila je 7.7% glasova birača. Ipak, za razliku od prošlih izbora, to nije bilo dovoljno za saborski mandat. Kandidatkinja stranke ORaH iz Varaždina, Zvonimira Martinčević, na listi je osvojila 4.88%. Ostale žene ostvarile su do 2% glasova birača. 

Na listi lijeve koalicije za cijelu jedinicu najviše je glasova osvojila Dragica Zgrebec (SDP) iz Međimurja i to 3.31%, a ostale žene ostvarile su manje od 1%. Vlasta Hubicki iz HSS-a na listi desne koalicije osvojila je 6.34%, a Dragica Ratković iz HSLS-a 1.85%. 

Dijana Posavec iz Međimurja osvojila je 7.87% glasova na listi koalicije Rada i solidarnosti Milana Bandića i Ljube Jurčića. Najviše glasova u cijeloj izbornoj jedinici te najbolji rezultat ima Vladimira Palfi, kandidatkinja Živog zida s 17.27% glasova.

Komentari