analizirali smo i zaključili

Čačiću su preokret u 2. krugu donijeli Runčevi glasači, Varaždinci i neke HNS-ove utvrde

Objavljeno: 06.06.2017. 08:46

Zadnja izmjena: 06.06.2017. 08:58

Nakon što se Radimir Čačić u prvom krugu provukao kroz ušicu igle u drugi krug - pritom zaostajući za Štromarom gotovo 15% - rijetki su očekivali preokret koji se dogodio u drugom krugu i njegovu pobjedu od 9%.

Mi smo stoga proanalizirali rezultate po općinama i gradovima kako bi utvrdili što se to točno dogodilo da dojučerašnji favorit Štromar izgubi bitku protiv Čačića. Pritom smo došli do nekoliko skupnih podataka koji već sami po sebi navode na određene zaključke.

  • Kad se radi o mjestima gdje je HDZ odnio pobjedu u utrci za grado/načelnika, Čačić je pobijedio u 10, a Štromar u 4. Svakako treba zamijetiti uvjerljivu i prilično iznenađujuću Štromarovu pobjedu u jakoj HDZ-ovoj utvrdi u Ljubešćici. 
  • U mjestima u kojima su HNS ili SDP odnijeli pobjedu u utrci za mjesnu upravu i Čačić i Štromar su odnijeli po šest pobjeda.
  • Od 10 HDZ-ovih utvrda koje je u utrci za župana pobijedio Čačić - čak u 7 njih je u prvom krugu bio treći, iza Štromara i Runca. Štromaru se, pak, takvo poboljšanje plasmana nije nigdje dogodilo.
  • U svih 6 HNS-ovih utvrda gdje je pobijedio Čačić u prvom je krugu zaostajao za Štromarom. U Beretincu je Štromar čak dobio i neznatno manji postotak glasova nego u prvom krugu - ali ako imamo u vidu da je izlaznost bila dvostruko niža, to znači da je dobio barem dvaput manje glasova nego u prvom krugu.
  • U Varaždinu je nakon prvog kruga odnos glasova bio 1,2:1 u korist Čačića, da bi u drugom krugu taj odnos praktički narastao na 2:1.

Neizbježni zaključci

Premda bi naša analiza mogla biti još detaljnija, već iz ovih podataka daju se prilično jasno izvesti sljedeći zaključci:

  • Iako je znatan dio Runčevih kandidata ostao kod svojih kuća u nedjelju, najveći dio onih koji su izašli na izbore dali su glas Čačiću.
  • Možda i uljuljkani velikom prednošću u prvom krugu, Štromarovi su se glasači znatno slabije odazvali nego u prvom krugu i time omogućili da Čačić pobijedi i u sredinama gdje vlada HNS. 
  • Neki od birača HNS-a glasali su za svog kandidata za grado/načelnika, ali za Čačića kao župana. To je osobito vidljivo u Lepoglavi, gdje je HNS-ov gradonačelnik Škvarić dobio 5% više glasova nego Štromar. I u dosta drugih HNS-ovih utvrda njihovi kandidati za grado/načelnika dobivali su više glasova nego Štromar.
  • Varaždinci su u drugom krugu dali još veću potporu Čačiću - i prilično je očito da se i ovdje radi o Runčevim glasačima. Možda je malog utjecaja na njihovo okretanje Čačiću imala i Čehokova uvjerljiva prednost u prvom krugu.

Specifikum ovakvih izbora je u tome da oni nisu poput utakmice u kojima se zbrajaju rezultati oba poluvremena, nego se računa samo drugi krug. U njemu su presudili Runčevi glasači u čak 11 izbornih jedinica - uključujući i Varaždin - a svoj doprinos Štromarovom porazu dali su i njegovi manje odlučni i aktivni birači, što ostajanjem doma, što glasanjem za Čačića.

Rezultati ankete

Podržavate li koaliciju HNS-a i HDZ-a?

Da

22%

Ne

70%

Ne znam

8%

Komentari