Čehok: Nikada nisam obustavio izvršenje proračuna, Termoplin ponudite građanima

Objavljeno: 06.02.2015. 17:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Nakon što je gradonačelnik Habuš svoju odluku o privremenoj obustavi izvršavanja proračuna obrazložio, između ostaloga, i time da je takve odluke donosio njegov prethodnik, kao i on sam 2012. godine, priopćenjem se oglasio bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Siguran sam da nikada nisam donio odluke o obustavi izvršenja proračuna, osobito ne zbog onih razloga koji stoje u Habuševoj odluci. Mi smo donosili odluke o štednji i to u godinama kad je proračun bio najveći jer se štedi kada se ima novaca, a ne kada novaca nema - kaže Čehok, napominjući da je "moguće smanjiti mjesečna davanja, tzv. dvanaestine, ali to nipošto nije obustava izvršenja".

U nastavku svog priopćenja Čehok se osvrće i na prodaju Termoplina, za što predlaže svoj model "kako ne bi ispalo da samo kritizira".

- Predlažem model prodaje dijela dionica uz zadržavanje 25+1 dionica Termoplina, čime bi Grad i dalje bio imatelj dionica - kaže te postavlja pitanje "zašto Gradsko vijeće ne predlaži IPO Termoplina, javnu prodaju dionica Termoplina građanima?".

- Tako bi se tvrtka, kaže Čehok, mogla ponuditi građanima, koji bi mogli kupiti dionice tvrtke s visokom dobiti, ali bi i dalje ostala u vlasništvu građana.

Grad bi na taj način, smatra Čehok, "došao do svježih novaca i mogao bi zajedno s građanima odlučivatio nekim bitnim pitanjima, što je daleko svrsishodniji način jer omogućuje i stjecanje kapitala i javni interes".

- Potpuno je pogrešna odluka o prodaji Termoplina, niti je gospodarsko stanje takvo da se sada prodaje imovina grada niti je to razumno iz socijalnih razloga.

Inače, bivšem gradonačelniku u srijedu je na Županijskom sudu u Zagrebu započelo suđenje za zloupotrebu položaja i ovlasti, prilikom kojeg se Čehok izjasnio nedužnim za djela koja mu se stavljaju na teret, odnosno da je zajedno s Davorom Pataftom, Tomislavom Kezeljom, Hrvojem Vojvodom i Narcisom Huljev Grad oštetio za 51 milijun kuna.

- Ponovljam da nisam ništa kriv i nisam napravio nikakvu štetu za Grad Varaždin, dapače mislim da je bila napravljena korist - rekao je Čehok.

Postavlja se pitanje, znači li ovo njegovo priopćenje u kojem predlaže neke konkretne poteze pokušaj povratka u javni i politički život. U telefonskom razgovoru na spomenuto pitanje odgovorio je da mu to nije namjera. Preostaje da vidimo...

Komentari