postizborna analiza

ANALITIKA Ako situaciju s Vladom ne iskoriste Štromar i Posavec, iskoristit će ju Čačić

Objavljeno: 24.05.2017. 08:51

Zadnja izmjena: 24.05.2017. 09:44

Nakon nedjeljnih izbora politički analitičar Davor Gjenero analizirao je za tportal eventualna događanja na relaciji Štromar-Čačić-HDZ, te koju ulogu ima premijer Plenković u svemu tome.  Pritom je upozorio na ključnu ulogu koju će eventualno odigrati HNS u cijeloj toj priči.

Gjenero smatra kako je SDP trenutno jako slab, ali i da HNS stvara privid snage koja ni ne postoji. Međutim, pritom su se pojavili i neki akteri koji imaju interes za suradnju u drugom krugu izbora. Akteri na koje ovaj analitičar misli su Predrag Štromar i Radimir Čačić, s time da Štromar ima veliku prednost nad Čačićem s osvojenih 40,28% što je 15% više od Čačića nakon prvog kruga. Treće plasirani bio je Alen Runac i da kojim slučajem Čačić osvoji glasove HDZ-a, u toj situaciji srušio bi Štromara, smatra Gjenero.

Dakle, da se ovakav scenarij ne bi ostvario, Štromaru će trebati pomoć premijera Plenkovića. Da HDZ pozove svoje birače da ostanu doma to bi bilo dovoljno da Štromar osigura pobjedu u drugom krugu. S druge strane, Štromar raspolaže s četiri, pet mandata u Saboru, a HNS-ov župan Matija Posavec uvjerljivo je dobio izbore u Međimurskoj županiji. Gjenero smatra kako će Posavcu trebati koalicija s HDZ-om za komotno vođenje županije bez SDP-a.

Za sam kraj Gjenerove analize, kada bi ovi akteri imali razloga pomoći Plenkoviću dovoljno je da glasaju za Vladu. Ukoliko ne bi ušli u Vladu, dobili bi nova četiri ministarska mjesta s nestranačkim stručnjacima koji bi bili malo liberalniji, što bi značilo da imamo većinu, sugerira Gjenero. Što se tiče parlamentarnih izbora, Gjenero je ocijenio kako su nešto udaljeniji jer su svi akteri svjesni svojih slabosti.

 

Komentari