Dječica se više neće 'pikati' - Županija bolnici darovala aparat za određivanje razine žutice

Objavljeno: 01.12.2015. 11:46

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:04

Foto: Siniša Sović

Danas je održana prigodna predaja transkutnog bilirubinometra za neinvazivno određivanje razine novorođenačke žutice kojeg je Varaždinska županija donirala Općoj bolnici Varaždin.

Riječ je o aparatu kojim se ustanovljava postojanje žutice u djece, tj. mjeri im se bilirubin bez uzimanja krvi.

Aparat je sanacijskom upravitelju OB Varaždin, Mladenu Smoljanecu, predao župan Varaždinske županije, Predrag Štromar. Predaji su nazočili i zamjenik župana, Alen Kišić, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac.

Tom je prilikom Mladen Smoljanec istaknuo da se nadstandard bolnice financira iz vlastitih sredstava i uglavnom iz donacija te se zahvalio županiji, županu i zamjeniku s kojim je, kako kaže, u tri riječi dogovorio nabavu onog što je najhitnije. 

- Velika je potreba za aparatom jer se dosta djece rađa sa potencijalnom žuticom te će se aparatom bez uboda djeteta kontaktom izmjeriti bilirubin i kasnije odrediti terapija, rekao je Smoljanec. 

Predrag Štromar istaknuo je da Varaždinska županija svake godine donira nešto Općoj bolnici Varaždin, ali i drugim bolnicama, kako bi pacijentima olakšali sam boravak s ciljem bržeg ozdravljenja. 

- Ove smo se godine odlučili za aparatić koji košta 48 tisuća kuna, ali zahvaljujući njemu neće se vaditi krv i analizirati imaju li djeca bilirubin i hoće li imati žuticu ili ne. Mala se djeca više neće “pikati” i zbog toga sam presretan, zaključio je Štromar.

 

Komentari