potres u gradskom hdz-u

EKSKLUZIVNO Habijan raspustio dva temeljna ogranka, Borovec: "Nekome sam postao prijetnja!"

Objavljeno: 09.11.2016. 20:53

Zadnja izmjena: 09.11.2016. 22:08

Kako ekskluzivno doznajemo, Damir Habijan, šef gradskog HDZ-a i kandidat za gradonačenika Varaždina večeras je na sjednici Gradskog odbora stranke raspustio 5. Temeljni ogranak stranke i Temeljni ogranak Jalkovec, a samim time smijenio i Igora Borovca te Mladena Greguraša koji su im bili na čelu.

U međuvremenu uspjeli smo stupiti u kontakt s nekima od glavni aktera, pri čemu Habijan za eVaraždin tvrdi da nije riječ „ni o kakvom sukobu“, nego se „samo željelo dati do znanja da se neke stvari ne rade dobro, odnosno da se tako "više neće moći raditi". Pri tome poglavito misli na neuspjeli pokušaj Igora Borovca za smjenom SDP-ovog predsjednika V. Mjesnog odbora Miroslava Markovića.

>>eTV INTERVJU Habuš zrači optimizmom: "Kišić se tek doselio, Čehok može u zatvor, a ja preskačem prepone"

"Nekome smetam!"

- Način na koji se to napravilo odudara od onoga što naš Gradski odbor zastupa i ovime smo željeli dati do znanja da nakon takvih propusta slijedi i reakcija Gradskog odbora. U Jalkovcu, s druge strane, razultati stranke su već duže vrijeme prilično loši i smatramo da je potrebno osvježenje. Međutim, nije riječ ni o kakvom sukobu ili „zakulisnoj igri“ nego smatramo da je potrebno osvježenje – rekao nam je Habijan.

Borovec s kojime smo također uspjeli stupiti u kontakt, naprotiv, misli da je to zbog toga što „dolaze unutastranački izbori“, pa ga netko (nije želio imenovati) „želi maknuti jer vodi najbrojniju i najuspješniju organizaciju u gradu“, što „tom nekome“ smeta. Na današnju sjednicu Gradskog odbora pak nije došao, kako kaže, iz privatnih razloga. No, otkrio nam je i detalje „neuspjelog puča“ u 5. Mjesnom odboru, s čime povezuje Alena Kišića i Enrika Parlaja.

"Sve dogovoreno s HNS-om"

Tvrdi da je sve bilo dogovoreno i s HNS-om, no onda je saznao da više nema „sedmu ruku“: - Moj čovjek tada je zvao Enrika Parlaja, koji je rekao da „ne može“. Ne znam što je samo na toj sjednici radio samoprozvani gradonačelnik Alen Kišić – rekao je Borovec u telefonskom razgovoru za eVaraždin, ističući da je tada shvatio da više nema većinu te se zbog toga nakon cijele procedure koja je tomu prethodila više nije pojavio. Ipak, ne vidi razloga za raspuštanje i njegovu smjenu.

- Jučer je bio sazvan tajni sastanak na koji naravno nisam bio pozvan i tu je sve odlučeno. Ne znam tko stoji iza svega, a budući da sam s Habijanom u vrlo dobrim odnosima, ne znam ni tko ga je obmanuo. No smatram da je to zbog toga što dolaze unutarstranački izbori i na čelu najbrojnije ogranka postao sam prijetnja – uvjeren je Borovec.

"Ljudi su uz mene"

- Prijetnja sam jer nisam pozer; ne slikam se na Baroknim večerima, nego radim s ljudima na terenu, dajem svoje novce za stranku i angažiram sponzore, a ne koristim nikakve beneficije, čak na listi ne želim ni visoka mjesta. Dakle, postao sma prijetnja jer imam rezultate i ljude koji su uz mene. Svjestan sam nekih stvari koje možda nisam trebao napraviti, ali mogli su me, nakon svega što sam napravio za stranku, barem zamoliti da se povučem sam.

Ističe da mu je žao što se ovo događa u trenutku dok je premijer Andrej Plenković: - Ovo nije dobro prvenstveno za HDZ. Na isti način postupili su i oni u slučaju traženja smjene od Tomislava Karamarka. Rekli su da je cijeli Gradski odbor za to, a mene nitko ništa nije pitao. Ne kažem da ne bih bio istog mišljenja, ali sada, kada napokon imamo pravog premijera, ovakve stvari stranci ne trebaju – zaključuje Borovec.

Gradski odbor HDZ-a za sutra je sazvao tiskovnu konferenciju. Tema je sasvim druga, no ovo pitanje zasigurno se neće moći izbjeći.

Komentari