EKSKLUZIVNO Milanovićeva lista za 3. izbornu jedinicu: HNS može biti zadovoljan, SDP-ovci zbog Habuša ogorčeni

Objavljeno: 17.10.2015. 13:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Danas ujutro održana je sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj je Zoran Milanović prezentirao izborne liste po svim izbornim jedinicama, nakon čega je uslijedila i sjednica Glavnog odbora stranke na kojoj su liste potvrđene.

Nositelj liste u Trećoj izbornoj jedinici, kao što je već neko vrijeme poznato, jest Siniša Hajdaš-Dončić, nakon kojega slijede Milorad Batinić (HNS), Dragica Zgrebec (SDP), Matija Posavec (HNS) i Marija Puh (HNS). HNS može biti zadovoljan jer od prvih pet mjesta na listi, dobili su čak tri.

Šesto mjesto rezervirano je za zasad nepoznatog kandidata Hrvatskih laburista, međutim spekulira se da bi to mogao biti načelnik Velikog Trgovišća u Krapinsko-zagorskoj županiji Robert Greblički. Čini se da je, dakle, spomenuto mjesto izmaknulo Božidaru Kolariću, čelniku varaždinskih laburista.

Mjesto očekivano nije izmaklo Mariu Habeku (SDP), koji se trenutno nalazi na kućnoj njezi zbog posljedica prometne nesreće. Hebekovo sedmo ujedno je i posljednje mjesto koje se smatra sigurnim za ulazak u parlament. Na osmom i devetom mjestu slijede SDP-ovka Snježana Španjol i HNS-ovka Božica Makar.

Bez svog mjesta na listi ostala je, dakle, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić nalazi se na 10. mjestu, a spekulacije vezane uz njega išle su od toga da će biti među prvih pet na listi – pa u posljednje vrijeme, do toga da ga na listi neće ni biti.

Slijede Dunja Špoljar (SDP), Valentin Kočila (HSU), Štefanija Damjanović (HNS) i varaždinski župan Predrag Štromar kao posljednji na listi, budući da je odlučio mjesto u parlamentu osvojiti preferencijalnim putem.

Valja primjetiti da na listi iz samog grada Varaždina nema nikoga, što bi političkim protivnicima, posebno Reformistima, mogao biti dovoljan povod (razlog) za „paljbu“. Upravo je laburistu Kolariću ta činjenica bila glavna „moneta“ kojom je pokušao ući na listu koalicije „Hrvatska raste“.

Evidentno je da i HNS može biti više nego zadovoljan, s obzirom na vrlo nizak rejting koji stranka ima u javnosti i bitno drugačijom situacijom u odnosu na onu s parlamentarnih izbora 2011. godine. Sve to u SDP-u već neko vrijeme izaziva negodovanje jednog dijela članstva.

Otkako je pak varaždinski gradonačeknik Habuš tri tjedna prije izbora ušao u otvoreni sukob s SDP-ovim ministrom Zmajlovićem, nezadovoljstvo domaćih SDP-ovaca ponašanjem koalicijskog HNS-a sada je generalno, premda se još nitko od njih po ovom posljednjem pitanju nije oglasio ni službeno ni neslužbeno.

Svi, kako se čini, čekaju da „prođu izbori“ koji prema rezultatima istraživnja koje je objavio jutarnji.hr, „Hrvatskoj raste“ donose optimističnih 8 mandata, Domoljubnoj koaliciji 5, a Čačićevoj „Uspješnoj Hrvatskoj“ 1 mandat. Šanse da prijeđu prag prema istom istraživanju u Trećoj izbornoj jedinici imaju i Živi zid i Most.

Listu koalicije Hrvatska raste ekskluzivno objavljujemo u cjelosti:

III. izborna jedinica

1. Siniša Hajdaš Dončić (SDP)

2. Milorad Batinić (HNS)

3. Dragica Zgrebec (SDP)

4. Matija Posavec (HNS)

5. Marija Puh (HNS)

6. (Robert Greblički - Laburisti?)

7. Mario Habek (SDP)

8. Snježana Španjol (SDP)

9. Božica Makar (HNS)

10. Dubravko Bilić (SDP)

11. Dunja Špoljar (SDP)

12. Valentin Kočila (HSU)

13. Štefanija Damjanović (HNS)

14. Predrag Štromar (HNS)

Komentari