Fokus na županiju i sjever Hrvatske

Evo što Čačić kaže o sadašnjim ambicijama u županiji, izborima u Cestici i Kišiću kao kandidatu

Objavljeno: 19.01.2016. 10:41

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 15:47

Nakon što rezultati reformista na parlamentarnim izborima nisu bili u skladu s očekivanjima, Čačića dugo vremena nakon toga, tijekom svih postizbornih peripetija, i dalje nije napuštala ambicija da participira u radu nove vlade.

Kada je izgledalo kao da se nitko neće niti može dogovoriti, čak se eksplicitno sam ponudio za mandatara. To i nije bilo neko iznenađenje s obzirom na njegov habitus, iako je sa svojom strankom uspio tek jedno zastupničko mjesto, ono svoje.

Što sada, upitali smo Radimira Čačića, nakon što je sastav nove vlade pred vratima, a njegovo ime ne spominje se ni u jednoj od mnogobrojnih kombinacija za resorne dužnosnike. Čačić, međutim, u razgovoru za eVaraždin kaže da će o novoj vladi detaljnije moći govoriti u subotu ili ponedjeljak, kada se ona oformi.

U međuvremenu, s jedne strane pojavila se spekulacija da s Dragom Prgometom komunicira u smjeru stvaranja jake stranke centra, dok se s druge strane pretpostavlja da će svoj politički fokus „okrenuti“ isključivo na Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske.

Evo što je rekao o prijevremenim izborima u Cestici, lokalnim izborima koji slijede naredne 2017. godine, ali i eventualnoj kandidaturi Alena Kišića za gradonačelnika, s kojim ga se često dovodio u različite „kombinacije“ u razdoblju uoči parlamentarnih izbora 2015. godine:

1. Ambicija – biti najjača stranka u županiji
„Reformisti imaju snagu i ambiciju da se afirmiraju kao najjača stranka u županiji, što je bilo vidljivo i prema rezultatima parlamentarnih izbora, kada je ostvareno više od 11 posto glasova u Varaždinskoj županiji te smo treći po snazi“, kaže Radimir Čačić, ističući da je još bolji rezultat, po 22 posto glasova, postignut na izborima za Vijeća mjesnih odbora u Ludbregu i Vidovcu.

„To pokazuje da ljudi na lokalnim izborima ne žele ni lijevu ni desnu koaliciju. Izaći ćemo s našim kandidatima na razini gradova i općina, a vjerojatno i na županiji. Imamo stvarnu snagu na terenu te smo regionalna stranka fokusirana na Sjever i Varaždinsku županiju“, zaključuje Čačić, napominjući da će se o kandidatima unutar stranke još raspravljati.

2. Iznimno važna – Cestica
Glede prijevremenih izbora koji će se održati u Cestici, Čačić ističe da je spomenuta općina kao jedna od najvećih općina s više od pet tisuća stanovnika, Reformistima iznimno važna. „Reformisti imaju ne jednog, nego čak nekoliko kvalitetnih kandidata i jaku organizaciju u toj općini“, kaže Čačić, međutim o konkretnim imenima ne želi govoriti.

3. Kišić – pozitivna poruka
„Gospodin Kišić je prema onome što ja znam kupio stan i prijavio boravište u Varaždinu te ima formalno pravo kandidrati se. Svaki kvalitetan kandidat je dobrodošao, a Kišić je jedan od takvih“, kaže Čačić, koji ovog SDP-ovca, kako kaže, smatra „pozitivnom porukom na političkoj sceni“. Nije, međutim, do kraja jasno na što točno misli rečenicom da je i u „Ludbregu dobrodošao kvalitetan kandidat“...

4. Prgomet – suradnja se nastavlja
Glede evenutalne – tješnje političke suradnje s Dragom Prgometom, bivšim Most-ovcem i osnivačem Hridi, o kojoj se u posljednje vrijeme počelo govoriti, Čačić ističe da s njime oduvijek ima dobar odnos, točnije – još otkako je bio u HDZ-u. „On je u centru kao i mi te želi komunicirati na političkoj sceni. Mi ćemo suradnju nastaviti, ali u kojoj formi, to još nije poznato“, kaže. Kako se, pak, spekulira, Čačiću je Prgomet potreban jer Hrid nije stranka, a on želi računati i na glasove desnice. Na taj način oformila bi se jaka stranka koja bi povezala Zagreb i Sjevernu Hrvatsku, odnosno učinilo bi se ono što su HSS i HNS propustili učiniti...

Komentari