aktualnosti

5 AKTUALNIH PITANJA ČEHOKU Evo što kaže o rotorima, novim mobitelima, Varteksu i ploči HOS-a

Objavljeno: 29.08.2017. 10:09

Zadnja izmjena: 29.08.2017. 11:41

Foto: Željko Porobija

Danas smo varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku postavili nekoliko pitanja, a jednim od njih dirnuli smo i u vruću političku temu ploče HOS-a u Jasenovcu.

Na prvoj konferenciji za medije nakon godišnjih odmora i Špancirfesta Čehoka su tako dočekala pitanja o početku izgradnje dva rotora; nabavci mobitela i tableta za potrebe Grada; situaciji s tvrtkom Varteks i posljedicama eventualnih ponovnih izbora po Grad Varaždin.

Evo odgovora Čehoka i njegovog zamjenika Avara:

1. Kad kreće izgradnja rotora?

AVAR: Sada je vrijeme mirovanja i prijavitelji na natječaj imaju pravo na žalbe. Ukoliko ne bude žalbi, rotori bi se počeli graditi za 2-3 tjedna. Onaj na križanju Filićeve i Krležine koštat će oko milijun kuna plus PDV, onaj veći kod "Branke" koštat će 2 milijuna kuna plus PDV.

2. Mobiteli: zašto, koliko i po kojoj cijeni?

AVAR: Prošle je godine na tender za mobilnu telefoniju otišlo točno 148.468 kuna, nabavljeno je 26 aparata, plus 5 iPhoneova, jer je očito prethodna vlast voljela iPhone. Ove godine na tenderu su tarife i aparati - njih dobivamo unutar paketa, s cijenom od 8 kn po komadu. Sveukupno će troškovi biti 133.696 kuna, dakle 15 tisuća manje nego u vrijeme Habuša. - izjavio je Avar, dodajući kako će se nabaviti 30 tableta po cijeni od oko 1000 kn.

ČEHOK: Ovi tableti idu vijećnicima, tako da ćemo uštedjeti na printanju svih materijala.

3. O prodaji dionica Varteksa

ČEHOK: Nismo se htjeli petljati u ovoj fazi promjene vlasničke strukture, jer se radi o gospodarskoj aktivnosti. Uskoro ćemo sjesti s upravom po pitanju njihovih dugova prema Gradu koji, koliko znam, iznose oko 6 milijuna kuna. Mislim da smo trebali biti više informirani. 

4. Ploča HOS-a u Jasenovcu

ČEHOK: Riječ je o spomen ploči jednoj od vojnih formacija koja je stala u obranu Hrvatske. Vlada nije postavila ploču, u svakoj demokratskoj državi udruge imaju pravo staviti ploče u skladu sa svojim znakovljem. Ne mislim da se treba poklič "Za dom - spremni" treba dopustiti u u kontekstu evokacije na ustaštvo. No, trebaju li ljudi koji su ginuli s tim pokličem to ostaviti? Da smo tijekom rata - u borbi s puno nadmoćnijim neprijateljem - mislili na to tko ima kakav poklič, ne bi dobili rat. Ban Jelačić je praktički 100 metara daleko od Varaždina krenuo protiv Mađara s pokličem "Za dom". To nije isto kao i rehabilitacija ustaštva. Hoćemo li i Hindusima zabraniti svastiku zato što je to bio i nacistički simbol?

5. Stabilnost vlade

ČEHOK: Bilo bi to banaliziranje politike da se vlada raspadne zbog pitanja ploče u Jasenovcu. Prvi zahtjev Štromara i Divjak - koji određuju stabilnost vlade - jest obrazovna reforma.

Komentari