FOTO: Tko prevozi migrante do ilegalnog prijelaza u Lepoglavi? Policija i Grad bez informacija

Objavljeno: 21.10.2015. 10:47

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:04

Foto: Siniša Sović

Nakon što smo objavili priču o komentarima građana koji su uočili migrante, danas ujutro našim reporterima koji se nalaze na području Višnjice stanovnici su potvrdili da su izbjeglice kroz pogranično područje Višnjice zaista prošle, a spominje se brojka od čak 1000 ljudi i oko 17 autobusa..

Čudi stoga što PU varaždinska, koju smo povodom tog saznanja kontaktirali, ne raspolaže podatkom o tome tko organizira prijevoz izbjeglica na spomenuto područje. Naime, glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić putem telefonskog razgovora kazala nam je da službenih informacija - nema: niti saznanja niti podatka o tome tko je organizator. 

Upućeni smo na Ministarstvo unutarnjih poslova, od kojeg trenutno iščekujemo odgovor. Naši reporteri su pak na terenu, a valja spomenuti, da su pronašli tragove boravka izbjeglica kao što su odbačene stvari i ulegnuta trava, gdje su migranti, dakle, ili prenoćili ili predahnuli.

>>Izbjeglice "inkognito" na području Lepoglave? U Višnjici viđeno 20-ak autobusa

Podsjetimo, riječ je o pograničnom području, koje spada pod grad Lepoglavu, a u kojemu nema službenog graničnog prijelaza. Naime, granični prijelaz “Florijan” u Zlogonju mogu koristiti samo osobe koje imaju pograničnu propusnicu, dok su redovni prijelazi u Višnjici, na žaljenje stanovnika, ukinuti pa su stanovnicima najbliži prijelazi Cvetlin i Macelj. 

Za pretpostaviti je da postoji mogućnost dogovora između MUP-a te MUP-a Republike Slovenije o korištenju navedenog "zelenog" prijelaza. Naime, stanovnik Zalužja rekao nam je sljedeće: 

- Uočili smo policiju Republike Slovenije, dočekivali su izbjeglice. 

Čudi da ni na lokalnoj ni regionalnoj razini nitko nije bio obaviješten. Kontaktirali smo gradonačelnika Lepoglave, Marijana Škvarića, koji je potvrdio je da su noćas pristizali busevi s izbjeglicama prema Zalužju i Zlogonju, ali ni oni u Gradu o ničemu nisu bili službeno obaviješteni.

- Grad Lepoglava prilagodit će se svemu što kaže MUP, zasad nismo primili nikakve direktive, ali smo dali nalog da se smeće očisti. Grad u svakom slučaju želi pomoći izbjeglicama, naglasio je Škvarić. 

Događanja je na jutrošnjoj tiskovnoj konferenciji, za eVaraždin, komentirao i zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić. Rekao je kako ni Stožer za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije jučer nije primio službenu obavijest, a nema je ni danas. 

- Kompletni prelazak granice i njihov odlazak iz Hrvatske organizira MUP i on se uglavnom prema Sloveniji odvija kroz službene prijelaze - Mursko Središće, Bregana, Trnovec i Macelj. Prolazak kroz zelene granice je moguć i očito da se ovdje dogodio, to je vjerojatno dogovor sa Slovenijom ili snalaženje samih izbjeglica, rekao je Kišić. 

Naši reporteri donose fotografije s mjesta događaja:

Komentari