Grad Varaždin poslao 2 tisuće ovrha pa naplatili 74 posto dugovanja po komunalnoj naknadi

Objavljeno: 04.09.2015. 14:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija

U nekoliko navrata posljednjih mjeseci varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako se gradski proračun puni bolje od očekivanog. Kako su objasnili iz Upravnog odjela za proračun i financije, u prvih šest mjeseci više je priljeva od planiranog za 1,37 posto. Priljev novaca je najviše od poreza i prireza.

Veliki prihodi u gradskom proračunu su i oni od naplate komunalne naknade. Iako je naplata komunalne naknade u posljednjih desetak godina bila vrlo loša, negdje ju čak ni cijele zgrade nisu plaćale, posljednje tri godine u Gradu su intenzivirali poslove naplate.

Kako bi doskočili neplatišama komunalne naknade, vrši se postupak kontrole na terenu već više od tri godine, a u posljednjih godinu dana radi se na izradi novih rješenja.

- Dosad je otvoreno više od tri tisuće predmeta, a ovaj postupak je jos uvijek u tijeku. Na poslovima rade upravni referenti za javna davanja, komunalni redari, savjetnici na poslovima građenja i pravni savjetnici, a zbog povećanog opsega posla i obaveza u redovno radno vrijeme u veljači i svibnju 2015. godine radili su i prekovremeno - doznali smo od Marija Sambolca, pročelnika Komunala u Gradu Varaždinu.

Kao rezultat povećanih aktivnosti vidljiv je i financijski učinak, pa je već kod izrade uplatnica za 2015. godinu, utvrđeno da je s 1. siječnja 2015. godine zaduženje, u odnosu na 2014. godinu, za stambene prostore poraslo 350 tisuća kuna godišnje.

- Ovo povećanje raste, s obzirom na to da se tijekom godine donose nova rješenja s povećanim iznosima komunalne naknade - istaknuo je Sambolec i dodao kako su zbog gospodarske krize gospodarstvenicima i građanima išli na ruku pa su im odobrili obročno plaćanje dugovanja.

Međutim, u slučajevima kad izostane dobrovoljno izvršavanje obaveza, Grad je dužan poduzeti mjere prisilne naplate.

- Za obveznike koji ne plate tri ili više dospjelih obaveza, odnosno čiji dug je veći od 500 kuna (za fizičke osobe) provodi se ovrha, po postupku naplate poreza. Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu, a u skladu s Općim poreznim zakonom donosi rješenja o ovrsi te u slučaju da obveznik sam ne plati po rjesenju, isto dostavlja na provođenje u Finu - rekao je Sambolec.

Upravo je zbog velikog broja provedenih ovršnih postupaka, kako tumači Sambolec, u 2014. godini porasla naplata komunalne naknade.

- Doneseno je više od dvije tisuće rješenja za ovrhu komunalne naknade i naknade za zaštitu voda. Time je naplaćeno ukupno 27.980.000,00 kuna. To  se  nastavlja i u 2015. godini pa je do 30. lipnja ove godine naplaćeno 13.404.000,00 kuna. Naplata u odnosu na zaduženje iz tekuće godine za 2014. godinu iznosi 74,40 posto - objašnjava pročelnik za Komunal.

Inače, Zakonom o komunalnom gospodarstvu utvrđena je obaveza plaćanja komunalne naknade za sve vlasnike stambenih i poslovnih prostora, garaža, zemljišta koje se koristi za  poslovne  djelatnosti   i  neizgrađenog  građevinskog   zemljišta.  

Navedeni  obveznici plaćanja  komunalne   naknade,  građani i pravne osobe koji su vlasnici ili korisnici nekretnina, dužni su u roku od 15 dana od dana nastanka obveze ili promjene obveznika istu prijaviti upravnom tijelu nadležnom  za poslove komunalnog  gospodarstva, odnosno Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam.

Zakonom  je  također utvrđeno da se sredstva komunalne naknade koriste za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta i groblja, za odvodnju atmosferskih voda i za javnu  rasvjetu, a posljednjim izmjenama zakona  predviđeno je da  su sredstva komunalne naknade namijenjena i financiranju građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

- Grad Varaždin sudjeluje u postupku osnivanja novog katastarskog operata i nove zemljišne knjige, i unutar tog postupka vrši kontrolu svih vlasnika odnosno korisnika koji su se prijavili kao obveznici plaćanja komunalne naknade te kontrolu površina objekata. Na  temelju prikupljenih podataka donose se rješenja obveznicima koji nisu prijavili promjene  površine ili namjene prostora ili novim obveznicima koji su postali vlasnici prostora - tumači Sambolec.

Zakonom je predviđena kazna za fizičku ili pravnu osobu koja nije prijavila nastale promjene i to u iznosu godišnje komunalne naknade, međutim Grad samostalno ažurira podatke i utvrđuje nove iznose komunalne naknade.

Komentari