Anketa

Građani o povratku ćirilice u škole: “Od čitanja i pisanja ćirilice nema praktične koristi“

Objavljeno: 20.01.2016. 13:33

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 07:29

Izjava rektora najvećega hrvatskog sveučilišta Damir Borasa da poznavanje još jednoga pisma poput ćirilice “može otvoriti nove horizonte“ učenicima hrvatskih škola, izazvala je podijeljene reakcije u javnosti...

Stoga smo napravili anketu te Varaždince i Varaždinke, i ne samo njih, pitali misle li da je potrebno ponovno uvođenje ćirilice u hrvatske osnovne škole kao obvezno gradivo.

Nema tih argumenata koji bi me uvjerili da je potrebno ponovno uvesti ćirilicu u škole, uvjerena jeIvana Golubić, varaždinska studentica od koja priznaje da ne zna čitati ćirilicu i mnje namjerava je učiti.

- Tko god želi naučiti čitati ćirilicu može to učiniti individualno – dodala je Golubić.

Lošinjanjka Vanesa Alagić, pak, smatra kako bi trebalo uvesti ćirilicu “jer to doprinosi povećanju razine obrazovanja“.

- Radi “mira u kući“, učenje ćirilice u školama trebalo bi omogućiti kao izborni predmet. Ja osobno ne znam čitati ćirilicu, ali je to znala moja baka i pokušala me naučiti. No, bezuspješno – kazala je Alagić.

Isto razmišlja i Karmelita Škvorc iz Čakovca koja napominje da prije uvođenja ćirilice u nastavu za osnovnoškolce ipak trebaju biti ispunjeni određeni preduvjeti.

- Ministarstvo obrazovanja mora osigurati sredstva za tiskanje udžbenika i novac kojim će se platiti nastavnici. No, krene li se s takvim nastavnim programom, on definitivno ne smije biti obavezan – naglasila je Škvorc dodavši kako je ćirilično pismo naučila čitati u školi, ali “od toga nije imala praktične koristi“.

Ideja o ponovnom uvođenju ćirilice u hrvatske osnovne škole potpuno je neprihvatljiva ZagrepčanuBruni Bušiću koji studira na varaždinskom GFV-u.

- Tko god namjerava učiti ćirilicu, može to učiniti gdje god želi, ali nikako u školi – rezolutan je Bušić.

Na njega se nadovezao još jedan student – Marino Bebić koji također smatra da je uvođenje ćirilice u nastavu nonsens.

- Moj odgovor je negativan i ne podržavam namjeru da se ćirilica ponovno uči u svim osnovnim školama – kaže ovaj mladi Dubrovčanin.

Povratak ćirilice u školske učionice Novomarofčan Tobias Behloul smatra “političkom patkom“.

- U Hrvatskoj postoje ozbiljniji problemi od dodatnih predmeta u nastavi poput ćirilice. Argument je da je to starohrvatsko pismo, što nitko ne spori jer je i struka tu činjenicu potvrdila. No, uvođenje ćirilice kao obaveznog predmeta u nastavu zasigurno ne bi smanjilo sukobe i tenzije između Hrvatske i Srbije – naglasio je Belul.  

Za ćirilicu u školama ne žele ni čuti ni vidjeti Marinela Kotarščak iz Lepoglave i Anja Plantak iz Hrašćice.

- To bi zaista bilo previše. Ćirilicu ne znamo ni čitati ni pisati i to nam ne smeta. Pokušale smo čitati to pismo uz pomoć roditelja, ali nije išlo. Djeca u školama uče engleski, njemački pa čak i latinski jezik i to im je uvrh glave – zaključile su varaždinske  srednjoškolke.

Komentari