Gradonačelniku "svejedno" je li Zmajlovićev savjetnik u sukobu interesa ("ako možemo dobiti 60 milijuna")

Objavljeno: 30.09.2015. 12:38

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:18

Foto: FOTO Siniša Sović

Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina prošao je sa svega desetak pitanja, a žustrih tonova bilo je tek kada je na red došao "set" pitanja upućenih gradonačelniku Goranu Habušu iz redova oporbenih Vijećnika...

Naime, Anđelka Kopreka zanimalo je li dr. Renato Šarc koji je inače i savjetnik ministra Zmajlovića, te suradnik koncesionara – CEZAR u sukobu interesa i dovoljno stručna osoba za rješavanje problematike zbrinjavanja varaždinskog otpada.

Koprek je također dodao kako bi po njemu bilo puno bolje da je ministar Zmajlović bio danas na sjednici Gradskog vijeća a ne u Solvisu, na što je varaždinski gradonačelnik reagirao optuživši HDZ-ove vijećnike, kako je rekao, za provociranje Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

- Svejedno mi je li dr. Šarc u sukobu interesa ili ne ukoliko možemo dobiti 60 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje zbrinjavanja komunalnog otpada.  Znam da ste slali iz GO HDZ-a bezobrazne dopise resornom ministarstvu, čime ga provocirate da nam ne odobre potreban novac. Potkopavate, dr. Koprek, dvije godine rada na rješavanju problematike – uzvratio je Habuš povišenim tonom.

Vijećnik Koprek potom je varaždinskom gradonačelniku uzvratio prijedlogom da pozove u goste zaposlenike Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

- Pozovite predstavnike Ministarstva, neka dođu u Varaždin na odojke i štrukle pa da već jednom riješimo problem sa smećem – predložio je Koprek .

Ostale vijećnike je uglavnom zanimalo uređenje prigradskih naselja, prometne infrastrukture, materijalni položaj teta u gradskim vrtićima i drugo. Među zanimljivim vijećničkim pitanjima bilo je i ono Josipa Drevena kojeg je zanimalo na što je sve gradonačelnik Goran Habuš u vrijeme svojeg mandata potrošio milijardu kuna iz gradskog proračuna.

Varaždinskog gradonačelnika u prvi mah je zateklo pitanje HNS-ovog vijećnika, a onda se s govornice ponovno otresao na oporbene vijećnike, nazvavši priče o milijardama kojima raspolaže – doskočicama HDZ-a.

- Oni koje takve navode plasiraju u javnost putem medija znaju zbrajati do razine matematike koja se ući u 2. razredu osnovne škole. Raspodjela svih 230 milijuna kuna godišnjih gradskih prihoda je predefinirana i točno se zna kome što ide. Na kraju ostane svega oko 20 milijuna kuna s kojima gradonačelnik može raspolagati – branio se Habuš na aktualcu tijekom kojeg je Hrastov vijećnik Ladislav Ilčić između ostalog pokušao od gradskih čelnika doznati koliko je u Varaždinu smješteno izbjeglica iz Sirije.

No, varaždinski gradonačelnik odgovorio mu je kako nema informacije da su na području grada smještene izbjeglice. Pritom je podsjetio da je vojarna u Optujskoj pripremljena za prihvat izbjeglica koje su trebale biti smještene u 125 šatora za 12 osoba.

Inače, sjednicu Gradskog vijeća napustili su Laburisti na čelu s Božidarom Kolarićem u znak protesta što Grad Varaždin punih 6 godina nije riješio problem stanovanja obitelji teško pokretne Monike Hajdin.

Naime, Monika s bolesnom majkom Dubravkom živi u gradskom stanu u Joureku, u kojem su, kako je kazao Kolarić kao u zatvoru.

- Ove dvije žene, a pogotovo Monika Hajdin koja ima 15 godina i kreće se u kolicima nisu zaslužile ovakav odnos. Bez ugradnje lifta, Moniki je dolazak i odlazak iz stana nemoguć. nama je takav odnos gradskih vlasti prema njima neprihvatljiv – pojasnio je Koarić razloge za napuštanje sjednice.

 

Komentari