Habuš: Bale stoje, vidjet ćemo hoće li budući Ministar biti prijatelj ili neprijatelj

Objavljeno: 18.11.2015. 12:14

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:24

Foto: Siniša Sović

Danas je u Varaždinu održana Javna konferencija na temu organizacije sustava gospodarenja otpadom. Naime, grad Varaždin se uključio u EU projekt „CENSE 2020“ koji se sufinancira kroz program „Europa za građane“, a u okviru projekta planira se, između ostalog, poboljšati sustav gospodarenja otpadom.

Projekt ima cilj razmjenu iskustava i primjera dobre prakse te povezivanja projektnih partnera. Navedeni partneri su gradovi i općine iz Hrvatske, Malte, Švedske, Italije, Nizozemske, Grčke i Rumunjske. Teme se tiču zaštite okoliša i održivog korištenja resura, smanjenja emisije stakleničkih plinova, postizanja veće razine cirkularne ekonomije i učinkovitije organizacije otpada.

Okupljenima se tom prilikom obratila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju, Goranka Grgić. 

- Riječ je o projektu u kojemu se susrećemo s dobrim praksama iz cijele Europe. Smatramo da smo zlatna sredina, a iz iskustva zemalja poput Švedske i Nizozemske, uzet ćemo ono najbolje.

Iz Grada Varaždina su predstavili provedene i planirane projekte iz područja gospodarenja otpada s naglaskom na primarnu selekciju otpada. Gradonačelnik Habuš je naglasio da konferencija nije vezana uz problem bala, ali da se taj problem mora što prije riješiti.

- Rješavanje problema bala stoji te ne znamo s kim ćemo razgovarati i tko je budući Ministar zaštite okoliša, a još manje hoćemo li imati prijatelja ili neprijatelja, kazao je Habuš. 

Podsjetimo, prošlog je mjeseca gradonačelnik pokrenuo prosvjed te izjavio da je Ministarstvo odgovorno te ne želi sufinancirati zbrinjavanje otpada, a da je grad Varaždin ispunio sve što se tražilo u dokumentaciji.

>>Habuš u Zagrebu optužio Zmajlovićevo ministarstvo i Fond: "Grubo su nas dvije godine vukli za nos!"

Premda su se prošlog i ovog mjeseca oglasile i političke stranke s podijeljenim mišljenjima o odgovornosti, ali i mogućim rješenjima, dogovor se još ne nazire. Ministar Mihael Zmajlović odgovorio je da je novac osiguran, ali da je Grad taj koji mora poštovati Zakone. Pritom je poručio upravo Gradonačelniku da “oslobodi svoje sugrađane bala i smrada.”

>>EKSKLUZIVNO Zmajlović za eVaraždin žustro odgovorio Habušu: "Primi se posla i oslobodi Varaždince smrada“!

Projektne aktivnosti CENSE 2020 provodit će se do kraja lipnja 2017. godine. Temeljem toga organizirat će se javna događanja, konferencije i pratiti teme vezane uz zaštitu okoliša.

- Bili smo prvi u Hrvatskoj koji smo uveli primarnu selekciju 2003. godine, a sad ćemo još više otpada izdvajati. Sredstva su dijelom osigurana iz ovog projekta, premda on ima edukacijsku funkciju i razmjenu iskustava, zaključio je Habuš.

 

Komentari