HDZ Kišiću: Znate samo kupovati vijećnike, Kišić: Osvajam ih sveprisutnom energijom

Objavljeno: 30.11.2015. 14:10

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:15

Danas je održana 21. Sjednica Županijske skupštine na kojoj je izglasan proračun za 2016. godinu. Na aktualnom satu vijećnici su se dotaknuli (ne)ostvarenih projekata, ali i nedavnog ulaska Kolarek Karakaš u Klub vijećnika SDP-a…

Aktualni sat počeo je raspravom o ulasku Kolarek – Karakaš u Klub zastupnika SDP-a, koja je, podsjetimo, prethodno bila u desnom bloku. Josip Krtanjek ironično je rekao da su iz SDP-a “kupovali” vijećnike. Nadicu Dreven Budinski zanimala je izgradnja škola u Sv. Iliji, Ključu, Ivancu i Martijancu te Opće bolnice i kirurgije. Upitala je Kišića jesu li važniji projekti, ili pak stranka.

- Kupio sam je, to je teško pitanje, ali svojim radom i zalaganjem. Pucanj u prazno je meni reći da nisam negdje sa svojom sveprisutnom energijom, rekao je Kišić.

Premda je o njoj bilo riječi, Mirjana Kolarek Karakaš uopće nije komentirala izjave o njenom ulasku u Klub vijećnika SDP-a već je spomenula prostor za Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te je vezano za to kratko prokomentirala:

- Nitko me nije lobirao te je zadaća Vijećnika da pomaže javnosti, a ne da nas netko vuče za rukav, kratko je rekla Kolarek Karakaš.

Većina je pitanja bila usmjerena na projekte, gospodarske i socijalne probleme. Josip Križanić upitao je za OB Varaždin i razloge zašto se nije postupilo po modelu javno – privatnog partnerstva i Sporazumu iz 2009. godine. Župan je na to dodao da, što se tiče škola, stare zgrade ne mogu proći po energetskoj učinkovitosti te da su u planu projektni zadaci.

Budući da utočištu Sv. Nikola nedostaje prihvatnih kapaciteta, Viktoriju Horg zanimalo je hoće li se objekt revitalizirati te je zaključila da prošle godine nije ništa učinjeno. Na to je župan kazao da se zgrada mora prenamijeniti te preseliti dom, ali i da su bolji uvjeti u zadnjih godinu dana. Željko Dretar postavio je pitanje županu za zračnu luku Varaždin na što je Štromar istaknuo da je koncesionar odabran.

Kao i kod izglasavanja proračuna, “na meti” su ponovno bili zaposleni u Upravnim odjelima. Stjepan Hren zatražio je podatke o broju zaposlenih u Upravnim odjelima Varaždinske županije i na određeno i neodređeno vrijeme na što je Štromar rekao da će iste dobiti. Upitao je i za završetak radova na izgradnji kanalizacije u Trnovcu, na što je Štromar rekao da je projekt pred završetkom.

- Te je godine potpisan Sporazum gdje je Ministarstvo preuzelo obvezu za natječaj, a Županija će dati 50% sredstava. Ministarstvo nije provelo natječaj pa Županija ne mora platiti 70 mil. kuna. Siguran sam da ćemo uspjeti realizirati s ovim Ministarstvom taj projekt, odgovorio je Štromar.

Što se tiče Arboretuma u Vinici kojeg se dotakla Snješka Žmegač, Štromar je odgovorio da se projekt intenzivno provodi.

- Otvoreni su fondovi Ministarstva regionalnog razvoja. Arboretum i dvorac postat će županijsko vlasništvo i do kraja iduće godine imat ćemo dokumentaciju i javiti se na natječaj, kazao je Štromar.

Oštro je kritizirano stanje gospodarstva u županiji te potpore, mjere i strategije koje, kako smatra Vladimir Kurečić, nisu potpomogle gospodarstvo.

- Neupućeni bi mogli zaključiti da naša poljoprivreda ima sjajne mogućnosti, ali to su administrativne procedure koje su dodatno opteretile i odmogle realnom sektoru, i još se time hvalimo, rekao je Kurečić.

Posljednji je upit postavio Milan Škvorc o neobrađenoj površini na razini Varaždinske županije te dobio odgovor da će primiti podatke pismenim putem. 

Dnevni je red počeo u 10 sati te je Anđelko Stričak ispred Kluba zastupnika HDZ-a rekao da treba skinuti točku broj 16 Prijedlog odluke o produljenju ugovora o zakupu otvorenih lovišta Varaždinske županije, a prijedlog je prihvaćen. 

 

Komentari