Hoće li Varaždin preko laburista dobiti saborskog zastupnika?

Objavljeno: 26.08.2015. 18:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Hrvatski sabor

Hrvatska laburisti – Stranka rada trebala bi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca donijeti odluku koji će se kandidati iz te stranke naći na zajedničkoj listi s koalicijskim partnerima za Hrvatski sabor za područja III. izborne jedinice.

Prema neslužbenim informacijama iz te stranke, i prema dogovorima laburista i SDP-a, po kojima će toj stranci pripasti izgledno mjesto za ulazak u Sabor, Varaždin bi mogao dobiti saborskog zastupnika.

Navodno bi prvi od laburista na koalicijskoj listi trebao biti netko od članova stranke iz Varaždinske županije. Neki od sugovornika u  toj stranci navode da bi to dijelom bili ispravljanje "nepravde" od prije četiri godine i tadašnjih izbora za Hrvatski sabor.

Tada su prva dva mjesta na listi dobili kandidati iz Međimurske županije. Prvi je bio Dragutin Lesar, koji je i ušao u Sabor, dok je odmah iza njega bio još jedan član stranke iz Međimurske županije, Rajko Bulat kojem je saborska fotelja izmakla za svega 500-tinjak glasova.

Iako su tada laburisti Varaždina i Varaždinske županije predstavljali jednu od najjačih organizacija te stranke, što se kasnije i potvrdilo na lokalnim izborima, nije ih bilo na prva dva mjesta, koja su davala mogućnost da budu izabrani u hrvatski parlament.

Sada je mišljenje u toj stranci na sjeveru Hrvatske da bi prvo mjesto trebalo pripasti nekome iz Varaždinske županije.
S obzirom na to da je prvi čovjek „laburista“ u Varaždinskoj županiji, gradski vijećnik i bivši potpredsjednik te stranke te predsjednik županijske podružnice, Božidar Kolarić, može se zaključiti da bi on mogao biti izgledni kandidat za Sabor.

Na pitanje kako komentira moguće pojavljivanje na listi, Kolarić je kratko odgovorio da proces predlaganja kandidata i njihov odabir te potvrđivanje tek predstoji te da je zbog ozbiljnosti, ali i same demokratičnosti procesa, prerano govoriti o mogućim imenima.

- Stranka ima odlične pojedince i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje imaju svog načelnika, a kvalitetnih kadrova ima i u Međimurju. Za Varaždin bi bilo jako dobro da ima svog zastupnika i to ne samo iz redova laburista, već iz bilo koje druge stranke, ali sudeći po dosadašnjim informacijama druge stranke izgledne kandidate imaju iz drugih sredina – zaključio je Kolarić.

Inače, laburisti su se odnedavno priključili kukuriku koaliciji koju predvodi SDP i zajednički će izaći na izbore. Neslužbene informacije govore da su u pregovorima postignuti dogovori da ta stranka dobije tri mjesta koja će joj osigurati tri saborska mandata. Jedno od tih mjesta trebalo bi biti u III. izbornoj jedinici.

Komentari