Hrast tvrdi da gradska vlast baš ništa nije učinila za zbrinjavanje otpada

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 12.09.2014. 09:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Povodom predstojeće 9. Sjednice gradskog vijeća Grada Varaždina, zakazane za ponedjeljak 15. rujna, stranka Hrast oglasila se priopćenjem u kojem se osvrće na još uvijek neriješen problem zbrinjavanja baliranog smeća koje stoji na ulazu u grad...

- Na posljednjoj sjednici gradonačelnik je uz podršku određenog dijela gradskih vijećnika pompozno obećao da se taj problem rješava na „najvišem nivou“. Na toj posljednjoj sjednici, vijećnici su bili zatečeni njegovim stavom (koji su neki od vijećnika i podržali), da „neke stvari“ on ne mora priopćavati javno jer s obzirom da radi u javnom interesu valjda ima pravo raditi i „tajne“ postupke o kojima čak niti vijećnici nisu mogli biti informirani - navodi se u priopćenju kojeg donosimo u cijelosti:

Pitamo se zašto se gradonačelnik uopće doveo u situaciju da najveći problem njegove vlasti i građana ovog grada mora rješavati mimo javnosti, „prečicama“, a ne jednostavno se držati zakonskih okvira i mudrih političkih odluka koje su u skladu s tim okvirima. Kako u dnevnom redu predstojeće sjednice nema izvješća o poduzetom u ovoj problematici, jasno je da gradonačelnik nije učinio ništa.

Dakle, stranka HRAST ponovno, po ne znamo koji put, upozorava da ova gradska vlast nije baš ništa učinila kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Štoviše, ova gradska vlast je nizom pogrešnih političkih odluka, koje su rezultirale potpuno nepotrebnim i nezakonitim pravnim postupcima i aktima, i očito neadekvatnom i neefikasnom koordinacijom sa središnjom vlasti (koja pripada istoj kukuriku koaliciji) dovela problem baliranog otpada u stanje apsurda.

Jednostavno rečeno gradonačelnik je svojim nečinjenjem ili neznanjem doveo građane ovog grada u potencijalne višemiljunske gubitake u novcu, nenadoknadive u zagađenju okoliša što već svi znaju.

Da bi bilo jasno stanje u kojem se grad Varaždin nalazi, evo prikaza kratke kronologije događaja. Prvo je postojao ugovor između grada i privatne tvrtke za obradu bala putem MBO sistema na koji ugovor je centralna vlast dala svoje odobrenje te pristala financirati dio sanacije bala o državnom trošku. Političkom odlukom grad podnosi tužbu na ništavost tog ugovora, te za zbrinjavanje bala raspisuje koncesiju početkom 2013. godine kojom odlučuje da se bale neće obrađivati u MBO sustavu već će se jednostavno izmjestiti na druge deponije.

Takvu koncesiju je dobila tvrtka s kojom je grad odgađao potpisati ugovor jer je navodno postojao problem realizacije same koncesije. (Pa zašto je onda ta tvrtka uopće dobila koncesiju!?). I tako bale stoje dalje dok krajem 2013. Ministarstvo okoliša ne donese rješenje da se bale defacto oduzimaju Varaždinu te država preuzima brigu o zbrinjavanju bala. U razlozima ujedno navodi da se odustaje od prvotnog sufinanciranja zbrinjavanja bala po ugovoru za koji je grad podnio tužbu, jer je „grad promijenio uvjete“ te odustao od zbrinjavanja putem MBO a država ne želi sufinancirati jednostavni odvoz otpada. Radi toga Ministarstvo raspisuje međunarodni natječaj koji po žalbi jednog od sudionika natječaja biva poništen, a samo ministarstvo protiv poništenja podnosi upravnu tužbu. To znači da Ministarstvo ne priznaje spomenutu koncesiju kao zakonito zbrinjavanje bala, te odustaje od sufinanciranja obrade u MBO jer je to bilo regulirano ugovorom koji je sam grad utužio kao ništavim.

Konačno na posljednjoj sjednici gradskog vijeća gradonačelnik slavodobitno maše dokumentom Fonda kojim isti navodi da će „načelno“ sufinancirati zbrinjavanje otpada ukoliko će biti provedena detaljna analiza obrade pa i preko MBO-a?!

Koji apsurd!!! S jedne strane Ministarstvo ne povlači nalaz inspekcije kojom oduzima predmet koncesije te daje bale u međunarodni natječaj te se bori za taj natječaj premda mu je poništen, što znači da ustvari ne priznaje koncesiju kao zakonito zbrinjavanje bala, a s druge strane Fond načelno nudi sufinanciranje tog istog otpada kroz MBO, u dogovoru s gradom i to putem jednostranog mijenjanja koncesijskih uvjeta što je apsolutno potpuno nezakonito, jer svi drugi ponuđači te koncesije imaju pravo tražiti naknadu štete radi takvog postupka. Tko je tu lud?!

Pa iz ovog se vidi da nema apsolutno nikakve koordinacije između lokalne i centralne vlasti a niti jedna od njih očito nema niti dovoljno političke volje, a niti pravnog znanja da taj predmet riješi. A ono što je najgore što god sada grad poduzme ne gine mu tužba za naknadu štete u stotinama milijuna kuna od strane preostalih ponuđača koncesija koji su ovakvim „rabotama“ gradskih vlasti oštećene. Eto tako stvari stoje, to je ono što gradonačelnik ne želi reći a ne može i riješiti te zabija glavu u pijesak, no neće moći dugo jer će se u tom pijesku ugušiti ako glavu ne izvadi iz njega.

Da stvari nisu tako loše sa smećem u našem gradu, nego još lošije, ponovo se pobrinuo naš gradonačelnik koji je olako prepustio koncesiju varaždinskoj tvrtki Univerzal za koju je stranka Hrast još početkom godine upozoravala i pitala gradonačelnika dali zna da ista u svojoj energani suspaljuje nezakonito i nedozvoljeni otpad koji zbrinjava po koncesiji dobivenoj u ljeto 2013.

Tada je gradonačelnik rekao da to nezna ali da će provjeriti. Prošlo je 9 mjeseci i nije gradonačelnik proveo ispitivanje tih navoda već nitko drugi do Hrvatska energetska regulatorna agencije (HERA) koja je u svojem rješenju oko spaljivanja otpada u energani Univerzala, utvrdila cijeli niz nepropisnih postupaka oko zbrinjavanja i naplate električne energije od strane Univerzala. Budući da je jasno kako je Univerzal dobio koncesiju za svježi otpad isključivo za odlaganje otpada, a da je ipak tijekom 2013. spaljivao dio komunalnoga otpada, dakle postupao suprotno koncesiji, smatramo da je došlo vrijeme da gradonačelnik odgovori na pitanje je li znao da će Univerzal spaljivati otpad i hoće li sada tražiti bilo raskid koncesije uz plaćanje penala zbog nepropisnoga poslovanja.

Na kraju, treba spomenuti i da naš balirani otpad i dalje stoji u Brezju, zagađen nam je dio vodocrpilišta u Bartolovcu, građani osjećaju nesnosan smrad, imamo ruglo na ulazu u grad, a s druge strane tvornica u kojoj su bale mogle biti obrađene prima otpad iz Makarske.

Zbog svega ovoga, vijećnici HRASTA ne mogu vjerovati da se na sjednici Gradskoga vijeća u ponedjeljak ne predviđa uopće rasprava o stanju s otpadom, što smatramo guranjem glave u pijesak i neodgovornošću spram okoliša, proračuna i zdravlja građana.

Građani grada Varaždina, probudite se i shvatite da Vas ova sadašnja vlast laže i svakim danom sve dublje gura u ponor i kaos. Razmislite o tome kad susretnete svog gradskog vijećnika i pitajte ga što misli o gradonačelnikovim postupcima.

Željko Cecelja, gradski vijećnik - Hrast

Komentari