Ilčić: Hrvatska treba paziti da što veći broj azilanata koji će ostati u Hrvatskoj budu kršćani

Objavljeno: 20.11.2015. 08:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Ladislav Ilčić, novoizabrani zastupnik Varaždinske županije iz stranke Hrast, jučer je u službenom priopćenju komentirao odluku Ministra unutarnjih poslova o strožim kriterijima za izbjeglice koje ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja te iznio mišljenje o ekonomskim migrantima. Odluku Ministra nazvao je „slabim paljenjem“ te se pita je li Hrvatska sposobna zatvoriti granice.

Naime, u Hrvatsku je do danas ušlo više od 400.000 migranata, a dio njih ne dolazi iz ratom zahvaćenih zemalja. Stoga je ministar Ranko Ostojić najavio da će Hrvatska pooštriti kriterije za ulazak te tretirati ekonomske izbjeglice kao ilegalne migrante po modelu Slovenije i Mađarske. Znači li to postavljanje „zida“, još je upitno.

Stranka Hrast pozvala je Vladu Republike Hrvatske da svim raspoloživim snagama osiguraju teritorijalni suverenitet Republike Hrvatske i zatvore granice za sve koji nisu iz Sirije i drugih ratom ugroženih područja.

Kako stoji u priopćenju, to su migranti iz iz Pakistana, Afganistana, Palestine, Libanona, Egipta, Maroka, Alžira, Gane, Etiopije, Tunisa te ostalih zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike koje Hrvatska i EU ne mogu zbrinjavati.

Ladislav Ilčić smatra da je riječ o slaboj pripremi vladajući te da je odluka zakašnjela: 

- Dok su se druge države spremale na zatvaranje granica i odgovorno pripremale za zaštitu sigurnosti svojih građana i svojeg teritorija, premijer Milanović i ostali ministri razbacivali su se neodgovornim i nerealnim izjavama, dodavši da će Hrvatska neodgovornost možda skupo platiti. 

Nadalje, u priopćenju stranke stoji da svi azilanti trebaju biti uredno registrirani, a onima kojima je život ugrožen treba biti omogućen privremeni smještaj, tako dugo dok se situacija u njihovoj zemlji ne stabilizira, a potom trebaju biti vraćeni u svoju zemlju. 

- Hrvatska treba paziti da što veći broj azilanata koji će ostati u Hrvatskoj budu kršćani, kako bi se tijekom svojeg privremenog boravka u Hrvatskoj što bolje uklopili u okolinu, kažu iz Hrasta. 

Tvrde i da će azilanti muslimanske vjeroispovijesti kojima je život u Siriji ugrožen biti sigurno zadovoljni i privremenim smještajem u nekim stabilnim muslimanskim zemljama.

- Onima pak, koji ne žele ići u muslimanske zemlje, vjerojatno život u Siriji nije ugrožen već pripadaju u grupu ekonomskih migranata, zaključuju iz Hrasta.

Komentari