Ilčić: S Titom želimo raskrstiti za sva vremena

Objavljeno: 09.04.2015. 12:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVaraždin

Nakon što je bista Josipa Broza Tita nestala s Pantovčaka, pokojni će maršal, ukoliko uspije inicijativa “Dosta je“ stranke Hrast, nestati s naziva hrvatskih ulica, trgova i ne samo njih...

Spomenutu je inicijativu stranka Hrast pokrenula krajem ožujka. No, kako doznajemo od Ladislava Ilčića, njenog čelnika, premijer Milanović i Vlada nisu se do sada očitovali na zahtjev da se nazivi trgova i ulica žurno promijene.

- Nemamo nikakvu informaciju o statusu našeg Zahtjeva za poštivanje rezolucija Vijeća Europe br. 1481 iz 2006. i 1096 iz 1996. Od Vlade, koju i inače karakterizira loša komunikacija, nismo dobili ni odgovor jesu li ga uopće zaprimili – ističe Ilčić.

O dosadašnjem dosegu inicijative, javnosti su poznata imena svega pet gradova kojima su podružnice Hrasta uputile zahtjev za promjenu naziva trgova i ulica koji nose ime Josipa Broza Tita. No, kandidata je, uvjerava nas Ilčić, daleko više.

- Ukupno smo pronašli 20-tak gradova u kojima još uvijek postoje ulice i trgovi s Titovim imenom. Šibeniku, Karlovcu, Rijeci, Velom Lošinju, te Varaždinskim Toplicama ubrzo će se pridružiti još nekoliko gradova. Naše kolege iz stranke intenzivno na tome rade – najavljuje čelnik Hrasta.

>>Hrast tjera maršala Tita iz Varaždinskih Toplica

Inicijativom „Dosta je“, ova stranka želi za sva vremena raskrstiti s Titovim totalitarizmom.

- Tu nema govora o temama iz prošlosti nego je riječ o mentalitetu koji direktno utječe na našu sadašnjost i budućnost. Naime, ime Josipa Broza Tita simbolizira totalitaristički mentalitet koji još uvijek stanuje u glavama mnogih hrvatskih građana – smatra Ilčić koji je uvjeren da je borba protiv totalitarističkog mentaliteta zajednička brojnim strankama.

- Znam da možemo računati na podršku svih stranaka koje žele da se Hrvatska razvije u modernu demokratsku državu. Primjerice, HDZ je u Šibeniku micanje „Tita“ već stavio na dnevni red predstojeće sjednice Gradskog vijeća – kaže Ilčić.

Iako mediji špekuliraju s tezom da Hrast inicijativom zapravo skreće pozornost na sebe, Ilčić tvrdi suprotno.

- Tako bi se moglo reći za sve naše akcije – od onih iz područja odgojno obrazovne politike, do obiteljskih, demografskih i gospodarskih tema. A upravo je inicijativa „Dosta je“ i gospodarska. Naime, s totalitarističkim mentalitetom o kojem sam govorio, u kojem se na svakog poduzetnika i sve one koji žele stvarati profit gleda kao na kriminalce, Hrvatska ne može prosperirati. Jednostavno, totalitaristički mentalitet je nespojiv s tržišnim gospodarstvom – ustvrdio je Ilčić koji o najnovijoj Hrastovoj akciji kaže i to da je ona „simbol borbe protiv ostavština prošlosti“.

Po njemu, ta borba je nužna kako bi se Hrvatska napokon razvila.

- Ukoliko hrvatski građani ne mogu prihvatiti istinu da drug Tito nije bio predsjednik antifašističke partije već komunističke, onda nam se ne piše dobro. Nedvojbeno, drug Tito kao predsjednik Jugoslavije i njezine komunističke partije snosi odgovornost za činjenicu da su ljudi, koji su drugačije mislili od KP-e, završavali u zatvorima i bili maltretirani na različite načine. U Titovoj, totalitarističkoj Jugoslaviji imali smo i standard koji je bio neusporedivo lošiji od onog u zapadnim zemljama – zaključio je Ilčić.

Komentari