Imigranti prošli i kroz Vinicu, Slovenci tvrde da ih nitko ne obavještava

Objavljeno: 22.10.2015. 09:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Kako prenosi slovenski RTV, do danas je u Sloveniju ušlo 21.500 migranata. Načelnog dogovora o strategiji između dvaju zemalja zasad nema, a njihovi mediji navode kako ih hrvatska policija o nekim dolascima putem zelenih prijelaza ne obavještava, premda su izbjeglice potvrdile da su ih doveli i usmjeravali hrvatski policajci.

Slovenska Vlada pripremila je Zakon koji bi vojsci omogućio veće ovlasti te priprema dodatne smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica. Tvrde da, kao mala zemlja, ne mogu samostalno rješavati problem migranata bez suradnje s Europskom unijom i Hrvatskom, a nezadovoljni su ponašanjem hrvatske policije, koja, kako kažu, ne najavljuje ulazak migranata te ih namjerno pušta preko “zelenih” prijelaza.

Riječ je o prijelazima koji nisu otvoreni za javnost, a neki su otvoreni samo za osobe s posebnom propusnicom. Najveća skupina migranata uočena je danas u 7:30 na prijelazu “Rigonce”, a slovenski mediji tvrde kako je tamo bilo između 2000 i 3000 migranata koji su prošli u Sloveniju. Podsjetimo, u ponedjeljak su autobusi uočeni na lepoglavskom području te je kroz Zalužje i Zlogonje prošlo oko 1000 ljudi preko zelenih puteva. O navedenom PU Varaždinska, a i vlast, nisu imali komentara. 

Noćas su pak kod Vinice građani uočili autobuse koji su vrlo vjerojatno vozili do Zavrča/Dubrave Križovljanske, koja je od Vinice udaljena otprilike 12 kilometara. No, s prijelaza su nam rekli kako je promet tekao redovno preko službenog prijelaska te da za podatke o ilegalnom prijelazu moramo kontaktirati policiju.

Komentari