Korotaj najavljuje pobjedu

Isključiv krivac za prijevremene izbore u Cestici je HDZ

Objavljeno: 14.01.2016. 12:49

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:18

Nakon održane konferencije HDZ-a o razlozima prijevremenih izbora u Cestici, priopćenjem se oglasio i prozvani načelnik Mirko Korotaj...

Naime, danas ujutro je stranka HDZ održala konferenciju na kojoj je, podsjetimo, izjavljeno da je Mirko Korotaj, načelnik Cestice, odgovoran za prijevremene izbore te je Tomislav Lazar, predsjednik Općinskog vijeća, iznio niz tvrdnji zbog kojih je došlo do ove situacije. Lazar je tom prilikom rekao kako načelnik nije htio prihvatiti njihove prijedloge te kazao da je načelnik troškove radio bez znanja Općinskog vijeća i vijećnika.

>> HDZ Cestica o prijevremenim izborima - Bistrović u utrci za načelnika

Na to je Korotaj kazao da HDZ-ovci zapravo zaustavljaju razvoj općine te da dug koji spominju nije realan: 

- Naša bivša partnerska strana odlučila je zaustaviti razvoj Cestice i žao mi je što imaju takav stav koji nikome ne koristi - istaknuo je Korotaj i pojasnio da dug općine nije preko 7 milijuna kuna jer su u okviru toga i sredstva ukupnog iznosa 3,1 milijun kuna za koja su potpisani ugovori s fondovima tako da sredstva dolaze u 2016. godini, a stvarni dug općine je 4 milijuna kuna.

U nastavku se osvrnuo i na proces (ne)donošenja proračuna, o čemu postoji i prepiska s predsjednikom Općinskog vijeća s Tomislavom Lazarom. Korotaj kaže kako je predsjedniku Općinskog vijeća prvi put poslao prijedlog proračuna za 2016. godinu sredinom desetog mjeseca prošle godine te ponovno u studenom. Izjavio je da je Lazar otezao sa sazivanjem sjednice Vijeća te da nije bilo prijedloga oko izmjena i dopuna proračuna. Tada je, ističe, Lazar na sjednici predložio 1 amandman na kojem je bilo 17 stavki proračuna u iznosu od 3.165.800,00 kuna.

- Naravno da nije bilo realno da na samoj sjednici uspijem proučiti sve stavke amandmana te sam povlačenjem proračuna dao mogućnost svima da se usuglasimo oko prijedloga, kažeKorotaj.

Nadalje, ističe da je prihvatio 14 stavki za smanjenje, između ostalog i smanjenje plaća zaposlenih, ali kako kaže, nije želio prihvatiti stavke koje bi smanjivale standard građanima, pogotovo mladim obiteljima, a to su „Naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade“ u kojoj bi se predloženim smanjenjem za 224.000,00 kuna smanjilo sufinanciranje smještaja djece u vrtić sa sadašnjih 550 kuna na 275 kuna, kao i stipendije.

- Posebno me zbunilo smanjenje stavke za subvencioniranje poljoprivrednicima kod legalizacije gospodarskih zgrada, pa bi tako oni koji su do sad legalizirali plaćali po 1kn/m³, a sada bi plaćali 10kn ili 10 puta više, što je neprihvatljivo. No, vijećnici HDZ-a i nezavisni nisu bili spremni na bilo kakav kompromis, i to je jedini razlog zbog kojeg je došlo do nedonošenja proračuna – pojasnio je Korotaj.

Nadalje, predloženo je smanjenje sredstava za 130.000,00 kuna za javnu rasvjetu (stavka „Rashodi za materijal i energiju“) kao i smanjenje za 573.000,00 kuna u što ulazi vatrogasna oprema te kapitalne investicije na sportskim objektima, što je također, kaže Mirko Korotaj, neprihvatljivo. Na kraju je naglasio da je na sjednici Općinskog vijeća održanoj u rujnu prošle godine donešena Strategija razvoja općine Cestica za razdoblje 2015-2020.: 

- Očekivao sam da ćemo svi zajedno raditi na dobrobiti naših građana i stvaranja još boljih uvjeta i standarda za život. No, sada je očito da se ovdje radi o osobnim ambicijama pojedinaca koji već duže razdoblje pokušavaju na sve moguće načine omalovažiti i umanjiti uspjehe i projekte HNS-a. Uvjeren sam u pobjedu i na predstojećim izborima – zaključio je načelnik Korotaj. 

Komentari