Istražili smo: Župani tri sjeverne županije oprečno o regionalizaciji i suradnji s desnom vladom

Objavljeno: 04.01.2016. 13:08

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:23

Foto: Arhiva eVž

Jedan od zahtjeva Mosta je regionalizacija, odnosno stvaranje 4-5 regija u Hrvatskoj sa po pola milijuna stanovnika. Jedna od njih bila bi i regija „Sjever“, koja bi na taj način obuhvatila Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Pokušali smo stoga saznati što o tome, ali i suradnjom s budućom vladom (budući da dolaze iz suprotnog političkog tabora) misle župani Predrag Štromar, Matija Posavec i Željko Kolar, župani tri sjeverne hrvatske županije...

Već ranije, u nedavnom intervjuu za 30 dana, varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) istaknuo je da regiju Sjever, odnosno – područje sjeverno od Medvednice do granice sa Slovenijom i Mađarskom, smatra povijesnom, gospodarskom i kulturnom cjelinom, koju karakterizira zajednički mentalitet. Štoviše, Štromar je tom prilikom istaknuo da su strategije razvoja gore spomenutih sjevernih županija već sada u mnogočemu komplementarne.

Štromar od nove vlade ne očekuje ništa

Ponovio je to današnjoj izjavi za eVaraždin, ističići da se „dodirne točke“ sada poglavito odnose na gospodarstvo i javnu upravu. Međutim, kada je riječ o suradnji s novom vladom Štromar tek kratko kaže: „Od nove vlade ne očekujem ništa.“ S druge strane, međimurski župan Matija Posavec (HNS), kojemu smo se također obratili s istim pitanjem, izjavio je da ne vidi razloga da suradnja s novom vladom ne bude dobra.

- U Međimurskoj županiji započeti su projekti koje treba završiti i vjerujem da će se naši dosadašnji rezultati vrednovati – kazao je Posavec koji, što se tiče regionalizacije smatra, da se neargumentirano pokušava dokazati da su županije „teret“ te da regionalizacijom nećemo „puno dobiti“.

Posavec smatra da razlika ima

- Zaposleni u županijama čine 0,85 posto zaposlenih od svih državnih službenika. Imamo osam milijarda eura koje treba iskoristiti, a županije pritom igraju ključnu ulogu – kaže Posavec, ističući da regija „Sjever“ ima zajedničkih točaka na kojima se još može raditi (integrirani prijevoz, turizam, gospodarstvo), ali po tom pitanju nešto je skeptičniji od varaždinskog župana jer, kako kaže, ne želi da „netko ostane bez nečega“, odnosno da se neke međimurske institucije sele u gradove slabijih rezultata. 

Sudeći prema njegovoj izjavi, s Posavcem se slaže i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar (SDP). On naime smatra da regije ne bi funkcionirale, čak da bi bilo riječi o kontraproduktivnom efektu, a promijenio bi se i život građana jer neke stvari više ne bi mogli „obaviti“ na području gdje žive.

Kolar se regionalizaciji protivi

- Protivim se regijama. Financijska omotnica već je počela, kao i projekti, zbog čega bi s regijama više izgubili nego dobili – kategorički je Kolarov stav te dodaje da pri svemu u obzir treba uzeti i specifičnosti pojedinih županija. No s budućom vladom, iako dolazi iz suprotnog političkog tabora, ne očekuje probleme u komunikaciji i suradnji.

- Očekujem odličnu suradnju jer vlada nije niti stranka niti jedna osoba, a nama je njezina podrška važna – zaključio je Kolar. Iz svega je, pak, razvidno da unatoč sve glasnijim zahtjevima za regionalizacijom, kao i pojmu „Sjever“ koji se isprofilirao kao politička ideja, naročito na varaždinskom području, kod ključnih ljudi koji bi je trebali realizirati ili barem zastupati – stavovi se uvelike razlikuju. Preostaje nam stoga pričekati razvoj događaja na državnoj razini, a sudeći prema izjavama tri „sjeverna“ župana, proces regionalizacije, ukoliko do njega i dođe, zasigurno se neće odvijati bez poteškoća...

Komentari