Izglasan prvi rebalans županijskog proračuna, oporba: "Trošimo novce, a nismo Saudijska Arabija"

Objavljeno: 02.09.2015. 14:58

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50

Foto: Nikola Kokotec

Većinom glasova vijećnika na danas održanoj 19. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije izglasan je prijedlog 1. izmjene i dopune proračuna za 2015. godinu, s projekcijama za 2016. i 2017 godinu. Za rebalans proračuna 22 vijećnika izjasnila su se za, protiv je bilo njih 9, a 5 vijećnika ostalo je suzdržanima...

>>HDZ na Županijskoj skupštini: "Gdje je to Čačić bio '91?!" ; Štromar: "Svakako ćemo provjeriti!"

Iako je rebalans proračuna trebao biti prihvaćen još u lipnju ove godine, to se nije dogodilo, jer kako pojašnjava varaždinski župan Predrag Štromar, pozicija tada nije imala dovoljno ruku da se izglasa.

- Oporba u Županijskoj skupštini je uvijek protiv proračuna i rebalansa proračuna. No, danas smo imali dovoljno ruku, a rebalans je nužan radi Vladine odluke o smanjenju decentraliziranih sredstava, a na likvidnost proračuna utjecao je priljev novca iz EU fondova, donošenje odluka o financiranju asistenata u nastavi i drugih projekata – naglasio je Štromar dodavši da se mnogo toga promijenilo od veljače ove godine.

To je vidljivo i iz polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Varaždinske županije u kojem stoji kako su prihodi iznosili 87.7 milijuna kuna, dok je njegovo izvršenje na razini 93 milijuna kuna. Trenutni gubitak iznosi 15 milijuna kuna, a s osnove spomenutih decentraliziranih sredstava, država Varaždinskoj županiji duguje tri milijuna kuna. Rebalansom je predloženo smanjenje prihoda i primitaka na 218,2 milijuna kuna, a rashoda i izdataka na 208 milijuna kuna.

- Bitno je da nisu ukinuta sredstva za projekte čija je provedba u tijeku i financiraju se novi poput integriranog prijevoza putnika koji nije bio planiran u prethodnom proračunu – rekao je Štromar.

Kritike na prvi rebalans proračuna uputili su oporbeni vijećnici, najviše iz redova HDZ-a te iz redova HSS-a. HDZ čak strahuje da se ne ponovi 2012. godina.

- Nevjerojatno je da se većina novca iz proračuna troši na plaćanje različitih usluga. Ispada da zaposlenici u Varaždinskoj županiji ništa ne rade. Još gore, sve tvrtke u njenom vlasništvu rade s gubitkom, a direktori su još uvijek isti. Nadam se da se neće ponoviti scenarij od prije tri godine kada je Županija radi JPP-a bila u minusu od 30 milijuna kuna – istaknuo je Anđelko Stričak, dodavši da sredine u kojima je na vlasti HDZ "drže Varaždinsku županiju iznad vode i župan bi nam zbog toga trebao zahvaliti".

Ni, vijećnici iz redova HSS-a rebalans proračuna nisu prihvatili, jer kako je objasnio Zvonimir Sabati, njime nisu planirana dostatna sredstva za razvoj poljoprivrede i novo zapošljavanje. I dok na aktualnom satu nije bilo previše burnih rasprava, bilo ih je kod druge točke Dnevnog reda koja se odnosila na stanje gospodarstva Varaždinske županije za 2014. godinu i prvo polugodište 2015.

Naime, osim što je u svojem izlaganju nezavisni vijećnik Siniša Miličić podsjetio kako imamo niske plaće, upozorio je i na loš odnos poslodavaca prema radnicima u Varaždinskoj županiji.

- U našoj županiji blokirano je 12.066 žitelja. Mi nismo Saudijska Arabija, ali dijelimo novac za udžbenike i prijevoz učenika. Županija to čini jer su ljudi siromašni i tako će biti i dalje jer strani investitori u naš kraj dolaze isključivo radi jeftine radne snage. Na žalost, poduzetnici nemaju društvenu odgovornost pa tretiraju radnike kao stoku i o tome se ne piše u medijima – ustvrdio je Miličić.

S njegovim stavovima nije se složio Vladimir Kurečić vijećnik iz redova HDZ-a, koji je uz to „potegnuo“ i pitanje županijske diplomacije.

- U našoj županiji ima socijalno osjetljivih i odgovornih poduzetnika i treba razumjeti da mnogima od njih nije lako poslovati u ovakvoj situaciji. O gospodarstvu raspravljamo nekoliko puta godišnje, angažiramo stručne službe, donosimo zaključke i na kraju, ništa se ne mijenja na bolje. Agencija za razvoj varaždinske županije još 2007. osnovala je Ured hrvatskih regija u Bruxellesu, a sada čujemo kako se još jedan Ured otvara u Münchenu!? Što radi sva ta naša diplomacija, zna li netko koji su rezultati – upitao  se na kraju svojeg izlaganja Kurečić.      

 

Komentari