pitali smo utjecajne osobe o habušu

IZJAVE O HABUŠEVOM POVLAČENJU Vladajući "u rukavicama", oporbenjaci u tome vide samo predizborni trik SDP-a i HNS-a

Objavljeno: 18.01.2017. 11:40

Zadnja izmjena: 18.01.2017. 12:14

Foto: Arhiva

Jučerašnja ostavka Gorana Habuša - i praktički pronalaženje brze zamjene na mjestu lidera varaždinskog HNS-a - izazvali su lavinu komentara i običnih građana i utjecajnih političkih figura.

>> EKSKLUZIVNO Habuš podnio ostavku na mjesto predsjednika gradske organizacije i odustao od kandidature za gradonačelnika!

Neke od njih smo izravno i zamolili za komentar, a oni su zauzeli očekivano drugačije pozicije s obzirom na politički spektar kojemu pripadaju.

Kišić i Štromar 'u rukavicama'

Zamjenik župana Alen Kišić - i ujedno SDP-ov kandidat za gradonačelnika - nije imao određeniji komentar.

- To je osobna odluka Gorana Habuša koju treba poštovati i koju ne bih komentirao. - izjavio je Kišić, ujedno uzvraćajući na naše pitanje o njegovoj kandidaturi da su HNS i SDP u pregovorima.

Suzdržan je bio i župan Štromar, koji smatra kako je Habuševa odluka izazvana nedavnim padom proračuna. Otklonio je i nagađanja da je Nikola Plavec njihov kandidat za gradonačelnika.

- U sljedeća tri tjedna varaždinska podružnica HNS-a donijet će odluku o tome hoće li podržati Kišića za gradonačelnika. - odgovorio je Štromar na naše pitanje o koaliranju SDP-a i HNS-a.

 

'Predizborna igra'

Oporbeni političari u Habuševoj ostavci vide predizbornu igru SDP-a i HNS-a.

- Slažu se karte za koalicije i preslaguju snage. - komentirao je šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan, dodajući kako se rijetko bavi nečijim osobnim odlukama i unutarnjim pitanjima drugih stranaka.

Još otvorenije o Habuševoj ostavci progovorili su njegovi negdašnji stranački partneri Natalija Martinčević i Radimir Čačić.

- Odluka je bila apsolutno očekivana iz dva razloga: kao prvo, Habuš u pet godina nije ništa napravio. Kao drugo, na ovaj način Štromar čuva sebi leđa jer osigurava potporu SDP-a time što će podržati Kišića. - izjavila je Martinčević.

Čehokova metafora

- Sad je sasvim jasno da se radi o kontinuiranom dealu SDP-a i HNS-a, odnosno, tandema Kišić-Štromar. Nastavit će se politika koja nije dala rezultate, u kojoj su vidljivi Habuševi neuspjesi, dok se Štromar sakrio. - komentirao je negdašnji župan Čačić.

Sličnu misao o nastavku dosadašnje politike izrekao je i bivši gradonačelnik Ivan Čehok, koristeći se metaforom o mitskoj Hidri.

- To je kao u starom mitu o Hidri koja ima više glava - kad joj odrežete jednu, naraste druga. Tako će se i sada promijeniti samo gradonačelnik, dok će koalicija ostati ista. - slikovito se izrazio Čehok.

Svoje mišljenje i ocjenu Habuševog političkog rada možete dati u našoj online anketi.

Rezultati ankete

Kojom biste školskom ocjenom ocijenili mandate Gorana Habuša?

Izvrstan (5)

6%

Vrlo dobar (4)

6%

Dobar (3)

9%

Dovoljan (2)

17%

Nedovoljan (1)

62%

Komentari